Social- og sundhedshjælper

I dagens artikel skal vi udforske Social- og sundhedshjælper i dybden og opdage dets mange facetter og dets indflydelse på forskellige aspekter af dagligdagen. Social- og sundhedshjælper er et emne, der har fanget opmærksomhed hos både eksperter og entusiaster, hvilket har givet anledning til adskillige undersøgelser, debatter og refleksioner. Gennem historien har Social- og sundhedshjælper spillet en afgørende rolle i samfundet, og har haft indflydelse på alt fra kultur og traditioner til økonomi og politik. I denne artikel vil vi analysere de forskellige perspektiver, der eksisterer på Social- og sundhedshjælper, fra dets udvikling over tid til dets relevans i dag, med det formål at kaste lys over et emne, der fortsætter med at skabe interesse og kontrovers.

En social- og sundhedshjælper (også kaldet SOSU-hjælper) arbejder på plejehjem, i hjemmeplejen, på dag- og ældrecentre, i private hjem og i beskyttede boliger. Enkelte steder har man også ansat SOSU-hjælpere på sygehuse.

SOSU-hjælpere arbejder med omsorgsopgaver som f.eks. sengeredning, personlig pleje og hygiejne, rengøring, indkøb og lignende.

Social- og sundhedshjælpere arbejder ofte under ledelse af en social- og sundhedsassistent eller en sygeplejerske.

Uddannelsen til social- og sundhedshjælper er en erhvervsrettet social- og sundhedsuddannelse (SOSU-uddannelse), der varer 1 år og 2 måneder, hvoraf skoleundervisningen udgør 6 måneder og praktikforløbet 8 måneder.

SOSU-hjælperuddannelsen foregår på social-, sundheds- og sygeplejeskoler rundt omkring i hele landet.

For at blive optaget på social- og sundhedshjælperuddannelsen kræves enten et gennemført grundforløb til SOSU-uddannelserne (20-40 uger) eller mindst 1 års uddannelse eller erhvervserfaring efter folkeskolens 9. klasse. Kommunen finder en elevplads til dig hvis du bliver optaget på skolen.

Hvis du på grundforløbet allerede er ansat i en kommune, vil du modtage elevløn. Hvis ikke du er ansat i en kommune, har du mulighed for at få SU, hvis du er 18 eller derover. Når grundforløbet er slut og du skal videre på hovedforløbet, vil du få elevløn.

En udlært SOSU-hjælper har mulighed for at videreuddanne sig til social- og sundhedsassistent.

Social- og sundhedshjælpere er samlet i Social- og Sundhedsafdelingen i fagforeningen FOA - Fag og Arbejde, som er medlem af LO.

SOSU-hjælpere er endvidere underlagt Sundhedsvæsenets Patientklagenævn.

Eksterne henvisninger