Patruljefartøj

Nu om dage er Patruljefartøj et emne, der skaber stor interesse i samfundet. Dens relevans dækker forskellige områder, fra populærkultur til videnskab. Gennem årene har Patruljefartøj været genstand for debat, undersøgelse og endda kontrovers. Men dens betydning og betydning er ubestridelig, da den påvirker menneskers liv markant. I denne artikel vil vi undersøge virkningen af ​​Patruljefartøj og dens indflydelse på forskellige aspekter af nutidens samfund.

Det danske patruljefartøj HDMS Freja (P521) i Gøteborg
Med sine 150 meter er Shikishima (PLH31) verdens største patruljefartøj

Et patruljefartøj er en skibstype der som oftes blive brugt af en marine, kystvagt, politi eller et toldvæsen.

Definitionen på en patruljebåd er noget vag. En patruljebåd kan variere i størrelse, lige fra en RHIB til et større skib som eksempelvis et inspektionsskib af Thetis-klassen. Tidligere var store patruljefartøjer ikke nødvendige, men efter de fleste lande er begyndt at hævde en eksklusiv økonomisk zone som typisk strækker sig 200 sømil ud i havet, er det blevet nødvendigt at kunne håndhæve disse, derfor behøvede man større fartøjer med større udholdenhed. De større skibe betød at der nu også var plads til at medbringe en helikopter, hvorved skibes indsatsområde pludselig kunne mangedobles.

Et patruljefartøjs fredstidsopgaver er typisk suverænitetshåndhævelse, fiskeriinspektion, SAR-beredskab, toldinspektioner, kunne indsættes mod miljøproblemer indtil et miljøskib kan nu frem samt udøve politimyndighed til havs. I krigstid vil patruljebådene ofte blive benyttet til at opklare kystnære områder, da de er små og fleksible, i forhold til store, dyre deciderede kampenheder.

Et patruljeskibs bevæbning er typisk ganske let, maskingeværer og måske en kanon, men ofte er der mulighed for at bevæbne patruljefartøjerne yderligere, hvis behovet opstår.

Spire
Denne artikel om sømilitære emner er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.