I den følgende artikel vil virkningen af Konventionen i Olkijoki på det moderne samfund blive analyseret. Siden dets fremkomst har Konventionen i Olkijoki haft en betydelig indflydelse på forskellige aspekter af dagligdagen, lige fra kultur til økonomi. Gennem historien har Konventionen i Olkijoki været genstand for intens debat og diskussion, vækket passioner og skabt sociale bevægelser. I denne forstand er det afgørende at nøje undersøge årsagerne og konsekvenserne af Konventionen i Olkijokis tilstedeværelse i vores liv, såvel som dets potentiale til at forme fremtiden. Med en tværfaglig tilgang søger denne artikel at tilbyde en omfattende vision af, hvordan Konventionen i Olkijoki har transformeret og fortsætter med at transformere den verden, vi lever i.
Konventionen i Olkijoki var den overenskomst, som blev indgået den 19. november 1808 mellem Sverige og Rusland under den Finske krig. Olkijoki er en by, som i dag ligger i den nuværende finske kommune Raahe (svensk: Brahestad).
Både dårligt vejr og mangel på fornødenheder hæmmede begge hære værre end tidligere hvorfor den svenske øverstbefalende, friherre og generalmajor Carl Johan Adlercreutz tog initiativ til forhandlinger. Han mødtes med den russiske øverstbefalende, greve og generalløjtnant Nikolai Kamenskij, og i fællesskab nåede de frem til vilkår, som i hovedtræk indebar at:
Konventionen blev underskrevet den 19. november af Adlercreutz og Kamenskij. Dagen efter godkendtes konventionen af ”Grefve Buxhoevden. Gen. befälhafvare för kejserl. Ryska arméen”. Overenskommelsen indebar den endegyldige svenske tilbagetrækning fra Finland.