I denne artikel skal vi udforske i detaljer Helga Holm og dens indvirkning på forskellige aspekter af vores liv. Helga Holm er et emne, der har vakt stor interesse i de senere år, og dets betydning er afspejlet i talrige undersøgelser og undersøgelser. Fra dens indflydelse på den sociale sfære til dens relevans på det teknologiske område, spiller Helga Holm en fundamental rolle, som vi ikke kan ignorere. Igennem denne artikel vil vi diskutere, hvordan Helga Holm har udviklet sig over tid, og hvordan det fortsætter med at forme vores miljø i dag. Derudover vil vi udforske de etiske og moralske implikationer, som Helga Holm har, såvel som de mulige fremtidsperspektiver, der åbner sig, efterhånden som vi fortsætter med at opdage mere om dette fænomen.
Helga Holm er et rekonstrueret vikingeskib, der er en kopi af et skib, man fandt under arkæologiske udgravninger på Helgeandsholmen i Stockholm. Det hører til i Bosö Yacht Club på Lidingö i Stockholm.
Under arkæologiske udgravninger på Helgeandsholmen i Stockholm 1979-80 fandt man flere skibsvrag fra mellem 1200- og 1400-tallet. Skib nr. 5 blev ved dendrokronologi dateret til 1316-17, og det var resterne af et 18 m langt vikingeskib med otte par årer.
Ideen om en rekonstruktion kom under en udstilling i 1981 på Historiska museet i Stockholm. En arkæolog fra den oprindelige udgravning tegnede en rekonstruktion, og den blev bygget på et skibsværft i Roslagen. Sejlet blev fremstillet af brødrene Bent og Erik Andersen fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde.
Helga Holm blev søsat i 1983 og doneret til Sjöhistoriska museet. Navnet blev valgt efter en konkurrence i Dagens Nyheter. Siden 1996 har Föreningen Medeltidsskeppet Helga Holm været ansvarlig for skibet.
Skibet er 22,5 m langt og 3,4 m på det bredeste sted. Dybdegangen er 0,5 m, og det har en mastehøjde på 11,5 m. Råsejlet er 60 m2. Det er bygget i skovfyr og gran. Der er plads til otte par årer og en besætning på omkring 20 personer.