Rullesegl

Udseende flyt til sidebjælken skjul Rullesegl fra Uruk-perioden og dets aftryk, ca. 3100 f.Kr. Louvre Museum. Dette rullesegl fra Cypern viser to nøgne kvindelige figurer. De holder en blomst, et symbol på fertilitet. The Walters Art Museum. Dette neo-Assyriske rullsegl viser et ritual med bevingede beskyttende guddomme. Walters Art Museum. Rullesegl fra det Første dynasti i Ur dronning Pu-Abi, fundet i hendes grav, dateret til ca. 2600 f.Kr., med moderne aftryk. Inskription 𒅤𒀀𒉿 𒊩𒌆Pu-A-Bi-Nin "Queen Puabi". Gammel babylonsk rullesegl, ca. 1800 f.Kr., hæmatit. Foto spejlvendt (for at gengive aftryk).

Rullesegl er en lille rund cylinder, typisk ca. en tomme (2-3 cm) i længde, indgraveret med skriftlige tegn eller figurbilleder eller begge dele, brugt i gamle tider til at rulle et indtryk på en todimensionel overflade, som regel vådt ler. Rullesegl blev opfundet omkring 3.500 f.Kr. i Nærorienten, i de datidige stæder i Uruk i det sydlige Mesopotamien og lidt senere i Susa i det sydvestlige Iran i den proto-elamitiske periode, og de følger udviklingen for stempelsegl i Halaf-kulturen eller lidt tidligere. De hænger sammen med opfindelsen af kileskrift på lertavler. De blev brugt som et administrativt værktøj, en form for underskrift såvel som smykker og som magiske amuletter; senere versioner ville anvende notationer med mesopotamisk kileskrift. I senere perioder blev de brugt for at notarisere eller attestere flere typer af skriftlige lerdokumenter. Grave og andre steder, der husede dyrebare genstande som guld, sølv, perler og ædelstene rummer ofte en eller to rullesegl som ærefulde gravgaver.

Beskrivelse

Størrelsessammenligning af segl med deres udrullede tryk.(moderne/aktuelle indtryk).

Selve rulleseglene er typisk lavet af hårde stenarter, og nogle er en form for graveret gemme. De kan i stedet bruge glas eller keramik, som egyptisk fajance. Mange varianter af materiale såsom hematit, obsidian, steatit, ametyst, lapis lazuli og karneol blev brugt til at fremstille rullesegl. Da det alluviale land Mesopotamia mangler gode sten til udskæring, blev de store sten til tidlige rullesegl sandsynligvis importeret fra Iran. De fleste segl har et hul, der løber gennem midten af seglkroppen, og det menes, at de typisk er blevet båret i en halskæde, så de altid var tilgængelige, når det var nødvendigt.

Et udrullet San Andres keramisk rullsegl med hvad der formodes at være det ældste skriftsprog i Mesoamerika. Dette rullesegl dateres til omkring 650 e.Kr. og uden forbindels med de mesopotamiske rullsegl.

Mens de fleste mesopotamiske rullesegl danner et billede ved hjælp af fordybninger i cylinderoverfladen, udskriver nogle rullesegl deres motiver ved hjælp af hævede områder på cylinderen (fx San Andrés-rulleseglet, som ikke er relateret til mesopotamiske rullesegl). Førstnævnte anvendes primært på våde lerarter; sidstnævnte, undertiden benævnt rullestempler, bruges til at udskrive billeder på klæde og andre lignende todimensionale overflader.

Rullesegl er en form for aftrykssegl, en kategori, der også omfater stempelforsegling og fingerringsforsegling. De overlever i ret store antal og er ofte vigtige som kunst, især i de babylonske og tidligere assyriske perioder. Indtryk af et blødt materiale kan tages uden risiko for beskadigelse af seglet, og de vises ofte på museer sammen med et moderne indtryk på en lille lerplade.

Noter

  1. ^ "Cylinder Seal with a Nude Goddess". The Walters Art Museum.
  2. ^ British Museum notice WA 121544
  3. ^ Crawford, Harriet (2013). The Sumerian World (engelsk). Routledge. s. 622. ISBN 9781136219115.
  4. ^ Anthropology, University of Pennsylvania Museum of Archaeology and; Hansen, Donald P.; Pittman, Holly (1998). Treasures from the Royal Tombs of Ur (engelsk). UPenn Museum of Archaeology. s. 78. ISBN 9780924171550.
  5. ^ Brown, Brian A.; Feldman, Marian H. (2013). Critical Approaches to Ancient Near Eastern Art (engelsk). Walter de Gruyter. s. 304. ISBN 9781614510352.
  6. ^ Mesopotamian cylinder seals, British Museum
  7. ^ a b Why Cylinder Seals? Engraved Cylindrical Seal Stones of the Ancient Near East, Fourth to First Millennium B.C., by Edith Porada © 1993 College Art Association., The Art Bulletin, Vol. 75, No. 4 (Dec., 1993), pp. 563-582, JSTOR
  8. ^ Ancient cylinder seal found in Iran Arkiveret 2. juni 2013 hos Wayback Machine, 2 March 2009, Press TV
  9. ^ "Ancient Cylinder Seals". Johns Hopkins Archaeological Museum. Johns Hopkins University. Arkiveret fra originalen 30. juni 2019. Hentet 12. juni 2019.

Litteratur