I den følgende artikel vil vi udforske Morten Stræde og dens indflydelse på vores liv i detaljer. Morten Stræde er et emne, der har fanget mange menneskers opmærksomhed i de senere år, og det har vakt debat og interesse inden for en række forskellige områder og sektorer. Igennem disse sider vil vi undersøge de forskellige aspekter og perspektiver af Morten Stræde og behandle dets historiske relevans, dets nuværende situation og mulige fremtidige implikationer. Vi håber, at denne artikel vil være oplysende og stimulerende og tilbyde nye ideer og tilgange til Morten Stræde for vores læsere.
Morten Stræde | |
---|---|
Født | 19. april 1956 (68 år) Viborg, Danmark ![]() |
Information med symbolet ![]() |
Morten Stræde (født 19. april 1956 i Viborg) er en dansk billedhugger.
Stræde afsluttede i 1987 sin uddannelse på Det Kongelige Danske Kunstakademi hos Sven Dalsgaard og professor Hein Heinsen. Han var 1994-2003 professor og afdelingsleder på Kunstakademiet i København.
I 1980'erne opnåede Stræde sit gennembrud i en generation, der blev betegnet som "De unge vilde" og "Den Nye Skulptur". Han er samtidig med en gruppering af postmoderne billedhuggere, der tæller Elisabeth Toubro, Henrik B. Andersen, Øivind Nygård og Søren Jensen.
Han arbejder med udgangspunkt i den store skulpturelle arv. Han ser billedkunsten som en særlig erkendelsesform, der er bundet til det fysiske; mødet mellem værkets og beskuerens krop. I sine mange udsmykningsopgaver tager han altid udgangspunkt i det konkrete rum og dets specielle karakter og historie. Den kropslige dimension er med årene blevet mere afgørende. Det ses bl.a. i udstillingen "Homecity" på Arken i 2006 og "Byen og Verden" på Kunsthal Brænderigården i 2010.
En række af skulpturerne har fundet plads i det offentlige rum. Både med traditionelt opstillede kunstværker og i samarbejder med arkitekter og ingeniører. Blandt de selvstændige skulpturer er "Megaron/A Field" på Assistens Kirkegård, "Bymuren" ved Åboulevarden i København, "Site as border" i Hammer Bakker, "Shadowline" ved Varde Kaserne, "Helix" og andre skulpturer i Vejle. Samarbejde tmed arkitekter og ingeniører har omfattet opgaver med byplanlægning, organisering af lokale byrum, design af funktionelle elementer til byrummet og opstilling af stedspecifikke kunstværker i byrummet. Et fremtrædende værk er granit- og bronzeskulpturen "Dobbeltlegeme" opstillet ved Schæffergården i Gentofte, ejet af Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde.
Strædes udstillingspraksis omfatter udstillinger af skulpturer og arbejder på papir på gallerier og museer Danmark og i udlandet.
Artiklen om Morten Stræde kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. |