I denne artikel vil vi gå i dybden med emnet Monoteisme, et emne der har vakt interesse og nysgerrighed hos folk fra forskellige felter. Fra dets indvirkning på samfundet til de implikationer, det har på vores daglige liv, er Monoteisme et emne, der fortjener at blive analyseret i detaljer. Langs disse linjer vil vi dykke ned i dens oprindelse, dens udvikling over tid og de forskellige perspektiver, der eksisterer omkring den. Uanset om du er ekspert på området eller blot en person, der er interesseret i at lære mere om det, har denne artikel til formål at give et komplet og berigende overblik over Monoteisme.
Monoteisme (af gr. μόνος mónos "éne, en" og θεός theós "gud") er troen på, at der kun findes én gud, som opfattes som overnaturlig, hellig, almægtig, alvidende og god. Guden opfattes som verdens skaber, og griber ind i menneskenes verden.[1]
Monoteisme kan således kontrasteres med polyteisme, troen på og dyrkelsen af flere guder, eller ateisme, der betegner det slet ikke at tro på nogen guder. En særstilling indtager henoteismen, hvor man dyrker én gud, men ikke benægter andre guders eksistens (kaldes også monolatri).
De religioner, der har præget den vestlige kultur mest i de sidste årtusinder har været monoteistiske, og de to p.t. største religioner er da også monoteistiske, men i et videre kulturhistorisk perspektiv har polyteismen historisk set været mere udbredt.
Verdens første monoteist regnes for at være den egyptiske konge Akhenaton som i sin regeringstid (1365 f.Kr. – år 1346 f.Kr.) midlertidigt fik afskaffet den egyptiske polyteisme og i stedet indsat solguden Aton som eneste gud.
Spire Denne religionsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den. |