I dagens verden er Dupuytrens kontraktur blevet et emne af konstant interesse for mennesker i alle aldre og samfundslag. Med teknologiens fremskridt og globaliseringen er Dupuytrens kontraktur blevet mere og mere relevant i samfundet. Fra dets oprindelse til i dag har Dupuytrens kontraktur haft en væsentlig indflydelse på den måde, mennesker forholder sig til hinanden på, hvordan de fungerer på arbejdspladsen, og endda den måde, de opfatter verden omkring dem. Denne artikel har til formål at udforske i detaljer betydningen af Dupuytrens kontraktur i dag og dens indflydelse på forskellige aspekter af dagligdagen.
Dupuytrens kontraktur eller kuskefingre er en arvelig sygdom i bindevævet som fører til fortykninger, knuder og sammentrækninger af senerne i håndfladerne og gør det umulig at strække hænderne og fingrene ud. Oftest rammes ring- og lillefingeren, som bliver fastlåst i en krum stilling. Sygdommen skyldes unormal opsamling af kollagen i bindevævet.
Dupuytrens kontraktur er mest udbredt i Norden. I Sverige, hvor sygdommen også kaldes vikingasyge, regner man med at otte procent af befolkningen har den. Dupuytrens kontraktur forekommer oftere hos mænd end kvinder.
Traditionelt er tilstanden blevet behandlet med kirurgi. En nyere metode er indsprøjtning af et enzym som opløser og gør bindevævet så blødt at patienten kan bøje fingrene.
Sygdommen er opkaldt efter den franske læge Guillaume Dupuytren som i 1831 beskrev en kirurgisk operation der kan helbrede tilstanden.
{{cite web}}
: CS1-vedligeholdelse: Arkivtitel brugt (link)[fuld kildeangivelse nødvendig][upålidelig kilde?]