Ø (bogstav)

I denne artikel vil vi udforske den fascinerende verden af ​​Ø (bogstav) og alt, hvad dette tema har at byde på. Fra dens oprindelse til dens relevans i dag, vil vi fordybe os i en udtømmende analyse, der vil give os mulighed for grundigt at forstå dens betydning og virkning på forskellige områder. Ø (bogstav) har været genstand for interesse og undersøgelse i årtier, og gennem tiden har det vist sin evne til at påvirke vores liv på overraskende måder. Med en multidisciplinær tilgang vil vi tage fat på forskellige perspektiver og reflektere over betydningen af ​​Ø (bogstav) i nutidens samfund. Forbered dig på en spændende rejse gennem Ø (bogstav)s historie, kultur og aktuelle anliggender.

Denne artikel omhandler bogstavet ø. Opslagsordet har også en anden betydning, se Ø (flertydig).
Bogstavet Ø
Tastatur med Æ, Ø og Å

Ø er det 28. bogstav i det dansk-norske alfabet[1] og betegner ofte en vokal. Det bruges også i en række andre alfabeter.

Historie

Bogstavet Ø er opstået som en ligatur af o og e (ligesom det franske Œ) i romerske latinske indskrifter.[2][3]

På dansk har man brugt bogstavet ø nogenlunde lige så længe som man har skrevet dansk med latinske bogstaver, i modsætning til runer, dvs. siden 1100-tallet.[3]

I sammenligning med ä begyndte man at kunne bruge ö for samme lyd, kaldet prikke-ø. Jens Høysgaard og Rasmus Rask foreslog at skelne ø og ö fra hinanden. Man har brugt ö for den åbne vokal og ø for de lukkede: Se Alfabet#ø-/ö-former. Eksempel: Hvad gör Hunden? Den gør.

Ö for samme lyd som ø blev brugt i danske topografiske kort indtil 1957 af praktiske grunde.[2]

Alfabeter

Ø er det andet sidste bogstav i det dansk-norske alfabet. Det indgår tillige i det færøske alfabet. Blandt andet de svenske, tyske og islandske alfabeter har det tilsvarende ö, som på tysk alfabetiseres som o med omlyd (se også omlydstegnet ¨).[3]

I det internationale fonetiske alfabet betegner det en rundet halvlukket fortungevokal, der svarer til én udtale af det danske ø.

Udtale

Som selvstændigt ord vil "ø" på dansk normalt udtales "2:? i SAMPA-notation.[4] Her er der stød. Men indgår "ø" i andre ord kan det udtales anderledes. For eksempel er ordet først specificeret til at udtales "f96sd.[4]

Datalogi

  decimal hex HTML
ø ø ø ø
Ø Ø Ø Ø

I unicode er Ø U+00d8 og ø U+00f8. På Microsoft Windows-maskiner vil +0216 give Ø og +0248 give ø.

På et websted kan en af formerne i tabellen til højre bruges til HTML, uanset hvilket tegnsæt der bruges.

Se også

Referencer

  1. ^ "ø — Den Danske Ordbog". ordnet.dk. Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Hentet 22. december 2022.
  2. ^ a b Karker, Allan; Tortzen, Chr. Gorm (7. oktober 2020). "Ø, ø – bogstav". Den Store Danske. lex.dk. Hentet 22. december 2022.
  3. ^ a b c "Bogstavet ø". sproget.dk. Hentet 22. december 2022.
  4. ^ a b NST Lexical database for DanishWikidata Q66371001

Eksterne henvisninger