Turmalin

I dagens verden har Turmalin fået uundgåelig relevans på adskillige områder. Dens indvirkning strækker sig fra det personlige til det professionelle, gennem de kulturelle, sociale og politiske sfærer. Interessen for Turmalin har været stigende i de senere år, og er blevet et emne for debat og refleksion i forskellige fora og medier. Både eksperter og almindelige borgere er i stigende grad interesserede i at forstå og analysere de implikationer og udfordringer, som Turmalin udgør i nutidens samfund. I denne forstand har denne artikel til formål at tilbyde en panoramisk og opdateret vision af Turmalin, der adresserer dets mange facetter og foreslår en kritisk og reflekterende tilgang til dette fænomen, der er allestedsnærværende i dag.

Turmalin fra Californien.

Turmalin er et mineral, som anvendes til smykkesten. Det er et silikat som består af aluminium, jern, magnesium, lithium og andre grundstoffer. Mineralet findes i forskellige varieteter: farveløs og brun, blå, rosa, rød, sort, violet og grøn. Turmalin er velegnet som smykkesten på grund af mineralets robusthed, slidstyrke og smukke farver som skifter (changerer). De fleste forekomster findes i Sri Lanka, Madagaskar, Mozambique og Brasilien.

Farvetyper

Mineralogerne anvender forskellige betegnelser for de forskellige farvetyper, blandt andet:

  • farveløs – achroit
  • rød – rubelit
  • sort – skørl
  • brun – dravit
  • blå – indigolit
  • rosa – rubelit
  • grøn – verdelit

Der findes turmaliner med to eller tre farver i samme sten. Den er en ædelstensgruppe med meget stor variation i farver og farveintensitet. De bedst kendte er de grønne, pink og røde rubelliter.

Blå turmaliner

De sjældneste turmaliner er de rene blå, og de er de kostbareste bortset fra dem fra Paraiba.

De blå findes primært i det nordlige Brasilien og i Namibia, Afghanistan, Pakistan og Nigeria. Den blå turmalin kaldes også indigolit.

Slibning

Det kræver stor ekspertise og erfaring at slibe turmaliner. Turmaliner er type 2 ædelstene og rubelit er type 3 ædelstene. Det betyder, at de er født med væsentligt flere indeslutninger end f.eks. diamanter. Sliberen skal på en gang iagttage en ret udviklet dikroisme (dobbeltfarve) og sikre, at farven ved slibning fremkommer ens i hele stenen uden at flække den. Nogle indeslutninger kan forårsage spændinger og svække turmalinen. En sliber skal bare holde den mod slibehjulet i en forkert vinkel, før den flækker. Har turmalinen først overlevet den hårde slibeproces er den modstandsdygtig og også ret hård, 7-7,5 på Mohs' skala. Det gør den både velegnet til alle slags smykker og let at vedligeholde.

Kilder og eksterne henvisninger

Spire
Denne naturvidenskabsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.