Köppens klimaklassifikation

Köppen-Geiger klimakort

Köppens klimaklassifikation er et af de mest brugte klimaklassificeringssystmer. Det blev udviklet af den tyske klimatolog Wladimir Köppen 1884, med flere senere modifikationer af ham selv, specielt i 1918 og i 1936. Et senere samarbejde mellem Köppen og en anden tysk klimatolog Rudolf Geiger om forskellige ændringer, har gjort at systemet nogen gange refereres til som Köppen-Geiger klima klassifikationssystemet.

Systemet kombinerer årlige og månedlige normaler for temperatur og nedbør, sammenholdt med fordelingen af vegetationen i de forskellige områder.

Klimazoner

Köppens skema inddeler klimaet i fem klimazoner, der underinddeles i flere klimatyper og klimaundertyper. Hver klimatype er tildelt en kode på mellem to og fire bogstaver.

Gruppe A: Tropisk klima

Tropisk regnskov (Af)

Verdens regnskove har dette klima.

Område eksempler: Singapore Store dele af Brasilien

Enkelte af områderne som har dette klima har jævnt fordelt nedbør gennem hele året (f.eks. Stillehavskysten af nordvestlige Syd- og Central-Amerika fra Ecuador til Costa Rica), men i mange tilfælde er perioden hvor solen står højst og dagene er længst den vådeste (som i Indonesien). Andre områder (som Malaysia) er vådest når solen står lavest og dagene er kortest.

Enkelte områder med dette klima finder man i yderkanten af troperne, og næsten kun på den sydlige halvkugle som f.eks. Santos i Brasilien.

Tropisk monsun (Am)

Denne type klima er mest udbredt i Syd-Asien og vestafrika og kommer som et resultat af monsunen. Monsunvinden ændrer retning med årstiden. Steder med dette klima får mindre end 60 mm nedbør i den tørreste måned men mere end (100 − ).

Område eksempler: Guinea Bangladesh

Enkelte andre områder passer også ind i denne kategori og disse bliver kaldt passatvinds litoral klima, fordi østlige vinde fører tilstrækkelig nedbør med sig i vintermånederne, til at klimaet ikke bliver tropisk savanneklima. Jakarta i Indonesien og NassauBahamas er sådanne steder.

Tropisk savanne (Aw, As)

Dette klima har tydelige tørkeperioder, hvor de tørreste måneder har mindre end 60 mm nedbør og mindre end (100 – ).

Områdeeksempler: Bangalore, Indien Veracruz, Mexico Townsville, Australien.

De fleste områder med dette klima finder man i de ydre dele af den tropiske zone, men af og til også indenfor troperne (som San Marcos i Colombia).

Af og til bliver As brugt i stedet for Aw hvis tørketiden opstår mens solen står højt på himlen og dagene er lange. Dette er tilfældet i dele af Hawaii, Øst-Afrika (Mombasa, Kenya) og Sri Lanka (Trincomalee).

Gruppe B: Tørt klima

Gruppe C: Varmtempereret klima

Gruppe D: Koldtempereret klima

Gruppe E: Polarklima

Kilder

Eksterne henvisninger