I denne artikel vil vi udforske den spændende verden af Sygetransport og alt, hvad dette tema har at byde på. Fra dens oprindelse til dens virkning i dag vil vi fordybe os i en opdagelsesrejse for fuldt ud at forstå vigtigheden og relevansen af Sygetransport i vores liv. Gennem en udtømmende analyse vil vi undersøge de forskellige facetter og aspekter, der gør Sygetransport til et emne af universel interesse, idet vi behandler alt fra dets sociale indvirkning til dets globale implikationer. Med interviews med eksperter, statistiske data og forskellige perspektiver har denne artikel til formål at være en komplet guide, der afdækker mysterierne og dyderne ved Sygetransport, og tilbyder en omfattende vision, der giver læseren mulighed for at dykke ned i dette emnes fascinerende univers.
En sygetransport kan køre liggende, siddende eller handicappede personer til bl.a. sygehuse. Liggende sygetransport kaldes ambulancekørsel.
Sygetransportkørsel køres bl.a. af VBT og Falck, og kræver kørekort til erhvervsmæssig personbefordring.
En bil til sygetransport skal udvendigt på begge sider være forsynet med påskriften SYGETRANSPORT, og skal være synet og godkendt til denne anvendelse. Bilen må højst have en tilladt totalvægt på 3.500 kg, og må højst være indrettet til 9 personer, føreren medregnet.
En bil til sygetransport behøver ikke at opfylde de mindstemål, som angives for hyrevogne, men må heller ikke være forsynet med taxaudstyr som fx taxameter eller frilygte. Det kræver en tilladelse at drive en virksomhed med sygetransport.
Sygetransport (siddende) kan også lovligt foregå i en taxi, eller et køretøj med EP-tilladelse.