Oldsum

I artiklen Oldsum skal vi dykke ned i et emne, der vedrører os alle på den ene eller anden måde. Uanset vores alder, profession eller personlige interesser er dette emne relevant for alle. Langs disse linjer vil vi udforske forskellige aspekter, data og meninger relateret til Oldsum, med det formål at give en bred og komplet vision af emnet. Uanset om vi er bekendt med Oldsum, eller det er første gang, vi hører om det, inviterer denne artikel os til at reflektere, lære og stille spørgsmålstegn ved vores egen forståelse af Oldsum.

Oldsum
Våben Beliggenhed
har har ikke noget våben
Oldsum ligger i Tyskland
Oldsum
Administration
Land  Tyskland
Delstat Slesvig-Holsten
Kreis Nordfrisland
Amt Før-Amrum
Borgmester Jens Pedersen
Statistiske data
Areal 13,3 km²
Højde 4 m
Indbyggere 514 (31/12/2018)
 - Tæthed 39 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade NF
Postnr. 25938
Tlf.-forvalg 04683
Koordinater 54°44′N 8°27′Ø / 54.733°N 8.450°Ø / 54.733; 8.450
Hjemmeside www.oldsum-auf-foehr.de
Beliggenhed af kommune Oldsum i Landkreis Nordfrisland
Kort
Kort

Oldsum (nordfrisisk Olersem) er en landsby og kommune beliggende i den nordøstlige del af øen Før i Nordfrisland i det vestlige Sydslesvig. Administrativt hører kommunen under Nordfrislands kreds i delstaten Slesvig-Holsten i det nordlige Tyskland.

Kommunen består af de tre byer Oldsum, Klintum (nordfrisisk Klantem) og Toftum (nordfrisisk Taftem), og samarbejder på administrativt plan med andre kommuner på Før og Amrum i Før-Amrum kommunefællesskab (Amt Föhr-Amrum).

Oldsum er første gang nævnt 1463 som Vluersum[1]. Oldsum var i 1600-tallet en stor hvalfangerby, hvor også den kendte hvalfangerkommandør Matthias Petersen boede. Oldsum var også hjemstavn for kunstneren Oluf Braren, som var repræsentant for naivismen. I den danske tid indtil 1864 hørte Oldsum under Vesterland-Før og dermed som kongerigsk enklave direkte under Kongeriget Danmark. I kirkelig henseende hører landsbyen under Sankt Laurentii Sogn.

Galleri

Eksterne henvisninger

Noter

  1. ^ Wolfgang Laur: Historisches Ortsnamenlexikon von Schleswig-Holstein, 2. oplag, Neumünster 1992, side 501