Nu om dage er Kristeligt-socialt Forbund et meget diskuteret emne i samfundet. I årevis har Kristeligt-socialt Forbund været genstand for interesse og debat på forskellige områder, hvilket har genereret modstridende meninger og holdninger. Gennem historien har Kristeligt-socialt Forbund haft en betydelig indflydelse på menneskers liv, og påvirket den måde, de tænker, handler og forholder sig til deres miljø. I denne artikel vil vi udforske de forskellige facetter af Kristeligt-socialt Forbund, analysere dens betydning og de implikationer, den har på vores daglige liv. At vide mere om Kristeligt-socialt Forbund vil give os mulighed for bedre at forstå dets omfang, og hvordan vi positivt kan adressere det i vores daglige liv.
Denne artikel eller dette afsnit er forældet. Teksten er helt eller delvist kopieret fra et gammelt opslagsværk (Salmonsens Konversationsleksikon), og det er rimeligt at formode, at der findes nyere viden om emnet. |
Kristeligt-socialt Forbund var en dansk forening grundlagt 17. februar 1913, der med udgangspunkt i det kristne begreb om næstekærlighed arbejdede for større social forståelse i samfundet ved oplysning og politisk lobbyisme. Forbundet udsprang af Kristeligt Socialt Udvalg, der stiftedes i 1906 af socialt bevidste præster og kirkefolk for at bekæmpe den sociale nød i arbejderklassen. En del af medlemmerne var tilhængere af moralfilosoffen Severin Christensen og var aktive i dannelsen af partiet Retsforbundet i 1919. I 1948 blev forbundet nedlagt, da den igangværende udbygning af velfærdsstaten overflødiggjorde hovedparten af dets arbejde.
Kristeligt-socialt Forbund udgav månedsbladet Maalet og Vejen, der bragte artikler og debatindlæg om sociale spørgsmål og gik ind i 1948.
Forbundet var inspireret af den socialkristne bevægelse i Storbritannien, hvor kirkelige kredse havde dannet Christian Social Union, der arbejdede for afskaffelsen af den fri konkurrence og indførelse af organiseret samarbejde i stedet. Den danske bevægelse var dog mere politisk moderat og lagde vægt på ikke at knytte sig til bestemte politiske partier.