Brevet der dræbte

I dag er Brevet der dræbte stadig et emne af stor relevans og interesse for mange mennesker rundt om i verden. Virkningen af ​​Brevet der dræbte kan mærkes i flere aspekter af dagligdagen, fra dens indflydelse på populærkulturen til dens betydning på mere specifikke områder såsom teknologi eller miljø. Når vi dykker ned i Brevet der dræbte's verden, indser vi bredden og kompleksiteten af ​​dens omfang, såvel som mangfoldigheden af ​​tilgange og meninger, der findes om sagen. I denne artikel vil vi udforske forskellige facetter af Brevet der dræbte og dets relevans i nutidens samfund, med den hensigt at kaste lys over dette spændende og mangefacetterede emne.

Brevet der dræbte (en: The Secret of Chimneys) er en spændingsroman fra 1925 af Agatha Christie. Den foregår i efterretningskredse og er af den type, hun betegnede som "lette at skrive".[1] Ingen af Christies sædvanlige detektiver, Hercule Poirot og Jane Marple, deltager i opklaringen.

Plot

Lord Caterhams datter, lady Eileen Brent, blandt venner kaldt "Bundle", bliver involveret i en sag, der har rødder til en revolution i det fiktive land Herzoslovakia. Flere personer med tilknytning til dette Balkan – drama befinder sig på Caterhams gods, Chimneys, og et drab begås, inden de mange intriger opklares af Politiinspektør Battle fra Scotland Yard. Battle, Bundle og hendes far optræder ligeledes i De syv urskiver.

Fortællestil

I sine tidlige spændingsromaner benyttede Christie sin "lette, eventyragtige" fortællestil til at tillade personer, der ellers er sympatisk fremstillet, at fremsætte racistiske eller antisemitiske bemærkninger, og i denne roman er der flere eksempler. De er dog fjernet i de fleste oversættelser, bl.a. de amerikanske.[2]

Udgaver på dansk

  • Carit Andersen (De trestjernede kriminalromaner, bind 18); 1963
  • Carit Andersen (De trestjernede kriminalromaner, bind 18); 1967
  • Carit Andersen (De trestjernede kriminalromaner, bind 18); 1970

Noter

  1. ^ Christie erklærede ofte, at mord – gåderne med Hercule Poirot og Miss Marple var vanskeligere at skrive og tog længere tid end de "lette", " eventyragtige" (en.: Light-hearted) spændingsromaner, jf. Osborne (1982), s. 31.
  2. ^ Jf. Osborne (1982), s. 33. Også de danske oversættelser er blevet "finpudsede".

Litteratur

  • Barnard, Robert (1980): A Talent to Decieve, Fontana/Collins
  • Osbourne, Charles (1982): The Life and Crimes of Agatha Christie,Collins (London)