Arbejdersangbogen

I denne artikel vil vi grundigt udforske Arbejdersangbogen og dens indflydelse på nutidens samfund. Fra dets oprindelse til dets relevans i dag har Arbejdersangbogen spillet en afgørende rolle i forskellige aspekter af hverdagen. Gennem historien har Arbejdersangbogen været genstand for undersøgelser, debat og kontroverser, hvilket har ført til en større forståelse af dets betydning og relevans på forskellige områder. Gennem denne omfattende analyse håber vi at kunne kaste lys over de forskellige aspekter af Arbejdersangbogen og dets indflydelse på det moderne samfund. Arbejdersangbogen vil utvivlsomt fortsætte med at være et emne af interesse i fremtiden, og det er vigtigt at forstå dens indflydelse i nutidens verden.

Socialdemokratiets Sangbog, 1. udgave, 2. oplag fra 1920

Arbejdersangbogen er en sangbog, som udgives af AOFs forlag til brug i arbejderbevægelsen. Arbejdersangbogen udkom første gang i 1926 og er nu udkommet i 13. udgaver, den seneste i 2023.

Arbejderbevægelsens Oplysningsforbund (AOF) samlede i 1926 245 passende socialdemokratiske sange til den første udgave af Arbejdersangbogen[1], som udkom på Socialdemokratiets forlag Fremad til og med 5. udgave. Derefter overtog AOF selv udgivelsen fra 6. udgave i 1960 og frem til i dag.

Frem til 1926 var der udkommet mange arbejdersangbøger med forskellige titler, udgivet af forskellige organisationer i fagbevægelsen og arbejderbevægelsen, herunder Socialdemokratiets Sangbog, udgivet af forlaget Fremad i 1918. Arbejdersangbogen har fra begyndelsen været en vigtig del af AOF's arbejde med uddannelse, oplysning og dannelse af unge arbejdere.[1]

Udvalget af sange i Arbejdersangbogen er blevet revideret mange gange. U. P. Overbys kampberedte Socialisternes March med førstelinjen "Snart dages det brødre" blev placeret som den første sang i sangbogen frem til 1945, hvorefter denne plads blev tildelt arbejderdigteren Oskar Hansens "Danmark for folket".[1] I 12. udgave havde sangbogen i alt 180 sange, hvoraf 40 var nye og 35 var gledet ud i forhold til 11. udgave fra 2010.[2]

Et udvalg af sangene fra Arbejdersangbogen er udkommet i nodeform som Arbejdermelodibogen, første gang i 1936. I 1988 udkom en indspilning af klaverledsagelsen til sangene fra Arbejdersangbogen, 8. udgave, 1988, svarende til Arbejdermelodibogen, 3. udgave, 1987, på kassettebånd, spillet af Per Fomsgaard.

Udvalgte udgivelser

  • Socialdemokratiets sangbog (1. udgave). Kbh.: Fremad. 1918.
  • Arbejdersangbogen. AOF (red.) (1. udgave). Kbh.: Fremad. 1926.{{cite book}}: CS1-vedligeholdelse: others (link)
  • Arbejdermelodibogen : for klaver med underlagt tekst. Vol. . Oluf Ring (red.). Kbh.: Arbejdernes Oplysningsforbund. 1936.{{cite book}}: CS1-vedligeholdelse: others (link)
  • Arbejdermelodibogen : for klaver med underlagt tekst. Vol. 2. del. Fritz Haase (red.). Kbh.: Arbejdernes Oplysningsforbund. 1948.{{cite book}}: CS1-vedligeholdelse: others (link)
  • Fomsgaard, Per (1988), Arbejdersangbogen (6. kassettebånd), AOF
  • Arbejdersangbogen. Erik Juul Andersen, John Meinert Jacobsen (red.) (13. udgave). Kbh.: AOF. 2023. ISBN 978-87-7403-708-8.{{cite book}}: CS1-vedligeholdelse: others (link)

Referencer


Spire
Denne musikartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.