I denne artikel skal vi udforske Økumenisk koncil i dybden og analysere dens indvirkning på forskellige aspekter af dagligdagen. Fra dets oprindelse til dets relevans i dag har Økumenisk koncil været genstand for interesse og forskning på forskellige områder. Gennem årene har det skabt debat og kontrovers, udfordret vores opfattelser og givet os mulighed for at reflektere over dets betydning i den moderne verden. Gennem detaljerede analyser ønsker vi at belyse Økumenisk koncil og tilbyde et helhedssyn, der inviterer til refleksion og debat.
Økumenisk koncil (af latin concilium) og økumenisk synode (af græsk synodos – "samme vej") bruges om en kirkelig forsamling af biskopper. Økumeni betyder bogstaveligt "huset hvor vi bor" og bruges i betydningen "indenfor den verden, hvor vi bor". Det var underforstået det romerske rige.
Økumeni havde med andre ord i antikken (og fortsat i den ortodokse kirke) en anden betydning end den moderne: at nedbryde skrankerne mellem de kristne kirkesamfund; den tværkonfessionelle holdning; det praktiske økumeniske arbejde. Fra 325 indkaldte de romerske kejsere til økumeniske synoder eller økumeniske koncilier, dvs. kirkemøder gældende for hele kristenheden [1] [2]
De syv første af de økumeniske konciler og deres erklæringer, anerkendes af den romerske katolske kirke og den ortodokse kirke. Også Folkekirken bruger betegnelsen "økumeniske konciler" om de syv første, men anser ikke koncilerne for bindende – se Rigsdagen i Worms:
Efter skismaet mellem den romerske katolske kirke og den ortodokse kirke
Den romersk katolske kirke
Den ortodokse kirke
Ingen synoder efter den 7. synode har samlet biskopper fra hele den ortodokse kirke. Dog er der to, der ofte benævnes den 8. og 9. synode. Der har været afholdt mange kirkemøder, men de har haft mere lokal karakter.