Wikipedia:Ugens artikel/Uge 40, 2022

I denne artikel vil vi udforske alt relateret til Wikipedia:Ugens artikel/Uge 40, 2022, et emne af stor relevans i dag, som har genereret forskellige meninger og synspunkter. Wikipedia:Ugens artikel/Uge 40, 2022 har været til stede gennem historien og påvirket forskellige områder af samfundet og kulturen. Vi vil lære om dens oprindelse, dens udvikling over tid og dens indflydelse på menneskers liv. Vi vil analysere de forskellige aspekter, der kredser om Wikipedia:Ugens artikel/Uge 40, 2022, fra dets konsekvenser for økonomien til dets indflydelse på den måde, vi forholder os til hinanden på. Gennem denne artikel vil vi dykke ned i den fascinerende verden af ​​Wikipedia:Ugens artikel/Uge 40, 2022 og opdage dens betydning i den aktuelle kontekst.

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor er den største og den sidste bevarede byport i Berlin. Den står på Pariser Platz for enden af Unter den Linden og Straße des 17. Juni. Der var oprindeligt 18 byporte på den gamle toldmur, som bestod fra det 18. til midten af det 19. århundrede.

Den første port var opført i 1731. Den fik en nyklassicistisk stil i 1788-91 efter tegninger af C.G. Langhans. Porten er 26 meter høj og 66 meter bred. Facaden af sandsten var oprindeligt malet hvid.

Oprindeligt skulle porten have heddet "Frihedsporten", mens quadrigaen (firspandet) øverst på porten, udført af Schadow, skulle forestille "Fredens triumf". Men blot 12 år efter opførelsen var freden slut. Napoleon lod i 1806 efter indtagelsen af Berlin quadrigaen slæbe med til Paris som krigsbytte. Den kom tilbage i 1814 efter Napoleons nederlag i slaget ved Leipzig. Quadrigaen blev atter stillet på porten, men K.F. Schinkel tilføjede et jernkors i laurbærkransen. Efter denne tid omtales skulpturen som sejrsgudinden Viktoria.

Under den kolde krig passerede Berlinmuren tæt vest om Brandenburger Tor, der således også blev et symbol på den delte by og den kolde krig. I 1987 holdt USA's præsident Ronald Reagan en tale foran porten på den vestlige side, hvor han udfordrede den sovjetiske leder Mikhail Gorbatjov med ordene "Mr. Gorbatjov – tear down this wall!" om muren. (Læs mere..)