Vormsund

I denne artikel inviterer vi dig til at udforske den fascinerende verden af ​​Vormsund. Uanset om du er amatør eller ekspert på emnet, vil du helt sikkert finde værdifuld og underholdende information, som giver dig mulighed for at dykke dybere ned i dette spændende emne. Fra dens oprindelse til dens mest aktuelle applikationer tilbyder Vormsund en bred vifte af aspekter af interesse, der uden tvivl vil vække din nysgerrighed. Tag med os på denne opdagelsesrejse, mens vi udforsker de mest relevante og overraskende aspekter af Vormsund. Gør dig klar til at udvide din viden og nyd en tur, der uden tvivl vil vække din interesse for dette spændende emne!

Luftfoto af Vormas sammenløb med Glomma
Luftfoto af Vormas sammenløb med Glomma
Overblik
Land Norge
Demografi
Indbyggere 414 (2019)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal0,360 km²
 - Befolknings­tæthed1.150 pr. km²
Oversigtskort
Vormsund ligger i Akershus (fylke)
Vormsund
Vormsund
Vormsunds beliggenhed i det tidligere fylke Akershus 60°09′12″N 11°24′57″Ø / 60.15342°N 11.41597°Ø / 60.15342; 11.41597

Vormsund er en by i Nes kommune i Viken fylke i Norge, ca. 50 km nord for Oslo. Stedet har 470 indbyggere i 2006.[2] Gennem Vormsund løber floden Vorma, ned mod elven Glomma som den løber sammen med et par km sydøst for byen. Elven løber videre mod Årnes.

Vormsund var det oprindelige centrum i Nes kommune, men den nyere by Årnes ved jernbanestationen senere overtog denne position, efter at jernbanen Oslo-Kongsvinger blev etableret i 1862.

Nes er i dag delt i to kirkelige områder, hvor det gamle tyngdepunkt ved næsset og gamle Nes præstegård fortsat udgør Nes prestegjeld med den traditionsrige kirke fra 1800-tallet på Vormsund og middelalderkirken, Nes kirkeruiner som i tid strækker sig tilbage til 1100-tallet.

Vormsund har en række skoler. Gamle Nes rådhus (Lillerommen) ligger i tilknytning til Vormsund ungdomsskole. Eurocenteret er et handelsknudepunkt mellem Kongsvinger og Oslo.

Næsset ved Vormsund var og er et af Østlandets rigeste og mest frugtbare områder. Noget af den gamle storhed kan spores i Henrik Wergelands digtning som lovpriser Vormas og Glommas møde i sit forfatterskab. Wergeland har også forfattet et hyldestdigt til provst Finckenhagen til Næs. "Jubeloldingen" Finckenhagens grav kan i dag beskues ved Nes kirkeruiner.

Referense