Vester Hjermitslev Kirke

I denne artikel vil vi udforske emnet Vester Hjermitslev Kirke fra forskellige perspektiver for at forstå dets indflydelse i forskellige sammenhænge og dets relevans i dag. Gennem historien har Vester Hjermitslev Kirke spillet en afgørende rolle i menneskers liv, og har påvirket deres beslutninger, overbevisninger og handlinger. Gennem en omfattende analyse vil vi undersøge implikationerne af Vester Hjermitslev Kirke i samfundet, politik, videnskab, kultur og andre relevante områder. Denne artikel har til formål at tilbyde et omfattende overblik over Vester Hjermitslev Kirke, der giver værdifuld information og dybe refleksioner, der inviterer til refleksion og debat.

Vester Hjermitslev Kirke
Vester Hjermitslev Kirke
Generelt
Opførtromansk tid
Geografi
AdresseIngstrupvej 41, V. Hjermitslev,
9700 Brønderslev
SognVester Hjermitslev Sogn
PastoratIngstrup-Vester Hjermitslev Pastorat
ProvstiJammerbugt Provsti
StiftAalborg Stift
KommuneJammerbugt Kommune
Eksterne henvisninger
www.ingstrupkirke.dk
Oversigtskort
Vester Hjermitslev Kirke ligger i Nordjylland
Vester Hjermitslev Kirke
Vester Hjermitslev Kirke
Vester Hjermitslev Kirkes beliggenhed

57°17′31″N 9°45′17″Ø / 57.29194°N 9.75472°Ø / 57.29194; 9.75472

Vester Hjermitslev Kirke er en kirke i Vester Hjermitslev Sogn i det tidligere Hvetbo Herred, Hjørring Amt nu Jammerbugt Kommune i Vendsyssel.

Kor og skib er opført i romansk tid af granitkvadre over hulkantsokkel. Den retkantede norddør og rundbuevinduerne i det nordlige murværk er bevaret. Tårnet er opført omkring 1500 af munkesten og genanvendte kvadre, gavlene har blændingsdekorationer med rødkalket bund.

Kirkerummet

Kirken fik indbygget krydshvælv omkring 1500, korbuen blev formodentlig omsat til spidsbue ved samme lejlighed. Alterbordet dækkes af et renæssancepanel. Altertavlen i barok er fra omkring 1700; i midterfeltet er indsat en gammel tavle med nadverordene. Det oprindelige midterfelt fra omkring 1700 er nu ophængt i koret; på billedet ses Jesus med tolderen og farisæeren. Et tilsvarende maleri findes i Ingstrup kirke. Altertavlen har desuden haft to andre malerier i midterfeltet, det ene er en kopi efter Bloch, begge er nu ophængt i tårnrummet. På skibets nordvæg er ophængt et korbuekrucifiks fra omkring 1500, på det afkvistede korstræ er der forneden svajede sidegrene, som bærer figurer af Jomfru Maria og Johannes. Prædikestolen i renæssance er fra omkring 1600. I felterne ses relieffer fra Jesus historie, desuden ses navnene præst Jens Jørgensen og hans forældre sognepræst Jørgen Jensen og hustru. Ved tårnbuen står en Mariafigur.

Den romanske døbefont af granit har glat kumme på pyramidestubfod.

Eksterne kilder og henvisninger