Trakyt

I dagens verden er Trakyt et emne, der har fanget manges opmærksomhed. Hvad enten det skyldes dets historiske relevans, indflydelse på det nuværende samfund eller dets indflydelse på den kulturelle sfære, har Trakyt genereret endeløse debatter og diskussioner. Gennem årene har det været genstand for undersøgelse og analyse af eksperter inden for forskellige områder, hvilket har ført til en mangfoldighed af meninger og perspektiver om dette emne. Med sin tilstedeværelse i mange menneskers daglige liv har Trakyt vist sig at være et nøgleelement i at forme den verden, vi lever i. I denne artikel vil vi fuldt ud udforske virkningen og vigtigheden af ​​Trakyt, og hvordan det har formet vores verdensbillede.

Trakyt.

Trakyt (Trachyt) (af græsk τραχύς, ru) var i ældre tid fællesnavn for alle lyse, yngre vulkanske bjergarter i modsætning til de mørke basalter. Navnet er indført af Hauy og hentyder til, at disse bjergarter i reglen er ru at føle på.

Efter nyere tids systematik har navnet trakyt langt mere indskrænket betydning og anvendes kun om sådanne neovulkanske bjergarter, der i kemisk sammensætning svarer til syenit, og som derfor ganske overvejende består af alkalifeldspat. Af underordnede bestanddele kan findes andre feldspatarter, biotit, hornblende, augit og andre, hvorefter man adskiller biotit-trakyt, hornblende-trakyt, augit-trakyt. Strukturen er ofte porfyrisk med strøkorn af glasagtig feldspat (sanidin). I grundmassen, som i reglen er lys grå eller rødlig, findes i nogle tilfælde foruden feldspat en glasagtig størkningsrest; når denne sidste er rigeligere til stede, kaldes bjergarten hyalotrakyt. Typiske forekomststeder er Siebengebirge ved Bonn, Monte Amiata i Toscana, Puy de Dôme i Auvergne (her en hvid, stærkt porøs varietet, som kaldes domit). Den yngste, i Europa frembrudte Trakyt-lavastrøm er Lava del Arso (1302) på Ischia, som er en mørkegrå augit-trakyt.

Litteratur

Salmonsens Konversationsleksikon, bind XXIII, s. 678

Eksterne henvisninger