Rosenborg-stil

I dagens artikel ønsker vi at dykke ned i den fascinerende verden af ​​Rosenborg-stil. Uanset om vi taler om en historisk persons liv, et socialt fænomen, et aktuelt emne eller et hvilket som helst andet emne, der vækker læserens interesse, har denne artikel til formål at dykke ned i de mest relevante og oplysende aspekter. Gennem de næste par linjer vil vi udforske forskellige aspekter relateret til Rosenborg-stil, fra dets oprindelse til de implikationer, det har i dagens samfund. Dette er et bredt og varieret emne, så det er vigtigt at være opmærksom på alle detaljer for fuldt ud at forstå vigtigheden af ​​Rosenborg-stil. Tag med os på denne opdagelsesrejse!

Det gamle Rådhus i Århus, nu Kvindemuseet, er opført i Rosenborg-stil i 1857.

Rosenborg-stil eller Christian IV-stil var en arkitekturstil i Danmark 1860-1900. Den var fremtrædende i Danmark under historicismen. Den er en efterligning af hollandske renæssancestil, som kong Christian IV havde stor forkærlighed for og brugte på Børsen og slottene Rosenborg og Frederiksborg. Den har facader i rød blankmur med sandstensindfatninger omkring vinduer, gesimser og volutgavle. Tårnene er ofte ottekantede og afsluttes med et kobberspir. I 1800-tallet blev den dyre sandsten ofte erstattet med efterligninger støbt i cement.

Baggrunden for dens store udbredelse var blandt andet den opmærksomhed, som stilen fik ved arkitekt Ferdinand Meldahls genopførelse af Frederiksborg Slot efter branden i 1859. Han forestod ligeledes ombygningen af Frijsenborg Slot, der er det fornemste eksempel på 1800-tallets Rosenborg-stil. Stilen var især brugt ved hovedbygninger på herregårde, rådhuse og andre offentlige bygninger. I København kan nævnes det tidligere Kunstindustrimuseum, i dag kendt som H.C. Andersen Slottet ved Tivoli.

Væsentlige eksponenter for stilen