Rand

I dagens artikel skal vi tale om Rand, et emne af stor relevans i dag. Rand er et emne, der er blevet stadig vigtigere i nyere tid, og det har skabt debatter og kontroverser på forskellige områder. I denne artikel vil vi tage et dybt kig på Rand for at forstå dets omfang, implikationer og mulige løsninger. Derudover vil vi udforske forskellige perspektiver og meninger om Rand, med det formål at give et bredt og komplet overblik over dette meget relevante emne. Kort sagt er Rand et problem, der vedrører os alle, og som fortjener at blive behandlet med den seriøsitet og stringens, det fortjener.

For den amerikanske tænketank, se RAND Corporation
Rand
ZAR
Officiel møntfod iSydafrika, Lesotho, Swaziland, Namibia, Zimbabwe
Inflation(The World Factbook, 2006 skønnet)
Underenhed
1/100cent
Centralbank
CentralbankSouth African Reserve Bank
Hjemmesidehttps://www.resbank.co.za/

Rand er en sydafrikansk møntenhed. En rand svarer til 100 cents. Den sydafrikanske rand blev introduceret i 1961. Den erstattede det sydafrikanske pund.

Sydafrika i er møntunionen Common Monetary Area (CMA) med Lesotho, Swaziland og Namibia, og disse landes valutaer – lesothiske loti, swazilandske lilangeni og namibiske dollar – kan veksles med rand i forholdet 1:1. Rand er gyldigt betalingsmiddel i alle fire CMA-lande.[1]

Brugen af zimbabwisk dollar blev suspenderet i Zimbabwe 12. april 2009 grundet hyperinflation[2], og rand bruges nu også i Zimbabwe sammen med adskillige andre valutaer (botswanske pula, britiske pund, euro, amerikanske dollar, australske dollar (AUD), kinesiske yuan, indiske rupi og japanske yen)[3]

Billeder på pengesedlerne

På:

  • 10 rand-sedlen er der et billede af et næsehorn.
  • 20 rand-sedlen er der et billede af en elefant.
  • 50 rand-sedlen er der et billede af en løve.
  • 100 rand-sedlen er der et billede af en afrikansk bøffel.
  • 200 rand-sedlen er der et billede af en leopard.

Noter

  1. ^ Jian-Ye Wang, Iyabo Masha, Kazuko Shirono og Leighton Harris (2007). "The Common Monetary Area in Southern Africa: Shocks, Adjustment, and Policy Challenges" (PDF). IMF Working Paper. International Monetary Fund. Arkiveret fra originalen (PDF) 3. september 2014. Hentet 1. september 2014.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: Flere navne: authors list (link)
  2. ^ "Zimbabwe dollar 'not back soon'". BBC. 12. april 2009. Hentet 2. september 2014.
  3. ^ "Zimbabwe's multi-currency confusion". BBC. 6. februar 2014. Hentet 2. september 2014.

Eksterne henvisninger

Spire
Denne artikel om penge eller valuta er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.