Rødøy

I den følgende artikel vil vi dykke ned i den fascinerende verden af ​​Rødøy, udforske dens forskellige facetter og opdage den betydning, den har i vores nuværende samfund. Rødøy har været et genstand for interesse og undersøgelse i lang tid, og dets indflydelse strækker sig til forskellige områder af dagligdagen. På denne måde vil vi analysere dens indvirkning på kultur, teknologi, politik og mange andre relevante aspekter i dybden. Derudover vil vi undersøge dens udvikling over tid, og hvordan den har markeret tendenser og væsentlige ændringer på forskellige områder. Gør dig klar til at fordybe dig i en spændende rejse gennem Rødøy og opdag alt, hvad dette tema har at tilbyde os.

66°42′35″N 13°17′22″Ø / 66.70972°N 13.28944°Ø / 66.70972; 13.28944

Rødøy
Våben Kort
Rødøys kommunevåben Rødøys beliggenhed
Fakta om Rødøy
Kommunenummer: 1836
Fylke: Nordland
Kommunesæde: Vågaholmen
Areal: 706 km²
Indbyggere: 1.139 (1. januar 2023)
Politik
Borgmester: Inger Monsen (fra 2019) Rediger på Wikidata
Sprog: Neutral
Websted: www.Rodoy.kommune.no
Rødøy på Commons

Rødøy er en kommune i Nordland fylke i Norge. Den grænser i nord til Meløy, i øst til Rana, i syd til Lurøy, og i sydvest til Træna. Rødøy tilhører Sør-Hålogaland bispedømme og Nord-Helgeland provsti. Rødøy er underlagt Salten politidistrikt, men blev fra 1. januar 2005 overført til Rana Tingrett. Hovederhverv er landbrug, fiskeri og fiskeopdræt.

Geografi

Rødøy ligger på den nordlige del af Helgelandskysten. Yderpunkt er øen Myken, med Myken Fyr. En større del af Svartisen, som er Norges næststørste isbræ ligger i kommunen, og en del af Saltfjellet-Svartisen nationalpark ligger også i kommunens østlige del. To af øerne er delt mellem Rødøy og Lurøy kommuner, disse har forskellige navne: Storselsøy/ Hestmona og Nordnesøy/ Sørnesøy. I Rødøy ligger også Esvikhatten naturreservat.

Historie

Rødøy var i middelalderen et af tre prestegjeldHelgeland. Senere i middelalderen var Helgeland delt i to halvfylker; Herøy og Rødøy.

Nabokommunen Meløy og Rødøy var samlet administrativt indtil år 1884; Tidlige referencer til Rødø herred inkluderer normalt også Meløy.

Severdigheder

Eksterne henvisninger

n0:Rødøy