Emnet for Protestantisk arbejdsmoral er et emne, der har fanget mange menneskers opmærksomhed i de seneste år. Hvad enten det skyldes dets relevans i nutidens samfund, dets indflydelse på menneskers dagligdag eller dets betydning i den historiske sammenhæng, er Protestantisk arbejdsmoral et emne, der ikke lader nogen være ligeglade. Igennem denne artikel vil vi udforske forskellige aspekter og perspektiver relateret til Protestantisk arbejdsmoral, med det formål at give en bred og komplet vision om dette emne. Fra dets oprindelse til dets udvikling over tid, herunder dets implikationer på forskellige områder, har denne artikel til formål at tilbyde et dybt og kortfattet blik på Protestantisk arbejdsmoral.
Den Protestantiske arbejdsmoral, den Calvinistiske arbejdsmoral[1] eller den Puritanske arbejdsmoral[a][2] er et begreb i teologi, sociologi, økonomi og historie, der understreger at hårdt arbejde, disciplin og sparsommelighed[3] er opstået som følge af, at en person abonnerer på de værdier, der tilhører den protestantiske tro, især calvinismen.
Dette står i kontrast til den romersk katolske traditions fokus på religiøs deltagelse, bekendtgørelse og ceremonielle sakramenter. En person behøver ikke at være religiøs calvinist for at kunne følge den protestantiske arbejdsmoral, eftersom denne tilhører visse kulturer, der påvirkes af den protestantiske reformation.[b]
Begrebet krediteres ofte for at hjælpe med at definere samfundene i Nord-, Central-, og Vesteuropa, som i Skandinavien, Nederlandene, Storbritannien, Tyskland og Schweiz. Selvom nogle af disse lande var mere påvirket af lutheranismen eller anglikanismen end calvinismen, blev lokale protestanter alligevel i varierende grad påvirket af disse ideer.
Da de såkaldte Penal Laws blev vedtaget for at opretholde Church of Englands ensartede lære i England, stod kun forskellige engelske "dissenters" fast ved disse værdier. Blandt dem var puritanerne, der emigrerede til New England, hvorhen de medbragte deres arbejdsmoral og hjalp med at definere kulturen af, det der senere ville blive USA. Germanske immigranter bragte deres arbejdsmoral til USA, Canada, Sydafrika og andre europæiske kolonier.
Udtrykket blev oprindeligt skabt i 1904-1905[c] af Max Weber i sin bog Den protestantiske etik og kapitalismens ånd.[4]