Prædiken

I dag er Prædiken et emne af stor interesse og relevans i samfundet. Med tiden er Prædiken blevet et emne, der vækker nysgerrighed og debat på forskellige områder. Uanset om det er på det videnskabelige, sociale, politiske eller kulturelle område, har Prædiken formået at fange opmærksomheden hos mennesker i alle aldre og professioner. I denne artikel vil vi grundigt undersøge de forskellige aspekter relateret til Prædiken, analysere dens betydning, konsekvenser og mulige konsekvenser for fremtiden. Fra dets oprindelse til dets udvikling i dag, vil vi fordybe os i en dyb analyse af Prædiken med det formål at kaste lys over dette emne, der fortsætter med at skabe interesse og kontrovers.

Prædiken i Apeldoorn.

En prædiken (af lat. praedicare "udråbe, formane")[1] er en tale eller belæring, som en religiøs lærer holder for at udlægge indholdet i sin tro og vinde tilslutning til denne, samt opmuntre til et liv i forening med den. Prædiken indgår ofte som led i en gudstjeneste (således altid i den danske folkekirke), men kan i princippet ske hvor som helst. En prædiken kan også holdes af lægfolk.

Karl den Store pålagde præsterne at holde en prædiken hver søndag;[2] men den pligt måtte ofte indskærpes.[3] Til forskel fra messen har prædikenen ikke været anset som et nødvendigt led i gudstjenesten, men blev afgørende for korstogsbevægelsen. I den ældre middelalder var prædikenen vigtigst på missionsmarken, hvor den blev holdt på lokalbefolkningens modersmål. Tiggermunkene var ivrige vækkelsesprædikanter; men så sent som i 1907 stod der i den autoriserede danske udgave af den katolske messebog: "Hvis der skal være prædiken, holdes den i reglen efter evangeliet.[4]

Kendte kristne prædikanter

Kendte muslimske prædikanter

Noter

  1. ^ prædike — Den Danske Ordbog
  2. ^ Lorenz Bergmann: Kirkehistorie, bind 1 (s. 159), forlaget Haase, København 1973
  3. ^ Lorenz Bergmann: Kirkehistorie, bind 1 (s. 267)
  4. ^ Lorenz Bergmann: Kirkehistorie, bind 1 (s. 214)
Spire
Denne religionsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.