Portland-sten

I dagens artikel skal vi dykke ned i emnet Portland-sten, og udforske dets forskellige facetter og dets relevans i dagens samfund. Portland-sten er et emne, der har fanget opmærksomhed hos mennesker i alle aldre og baggrunde, og dets betydning har været stigende i de senere år. Gennem denne artikel håber vi at tilbyde et bredt og detaljeret overblik over Portland-sten, hvilket giver vores læsere mulighed for at få dybere viden om dette emne og dets indflydelse på vores liv. Fra dets oprindelse til dets implikationer på forskellige områder, vil vi fordybe os i en udtømmende analyse, der giver vores læsere mulighed for bedre at forstå Portland-sten og dens implikationer i dagens samfund.

Portland-halvøen ligger i Dorset's sydlige ende
Dette kort over Dorsets geologi viser at Portland-halvøen består af Oolithisk limsten (orange) , som er nemt at komme til/transportere væk.

Portland-sten er en kalksten fra Juratiden, som brydesPortland-halvøen i Dorset, England. Stenbruddene ligger ved aflejringer af hvid-grå limsten adskilt af flint-aflejringer. Den er blevet brugt i stort omfang overalt på de Britiske Øer, mest kendt er de store offentlige bygninger i London, såsom St Paul's Cathedral og Buckingham Palace. Den bliver også eksporteret til mange lande – Portland sten er brugt til FN's hovedkvarter i New York, for eksempel.

Betegnelsen "Portlandcement" blev introduceret af Joseph Aspdin, som i 1824 producerede en hydraulisk binder ved at brænde en blanding af limsten og ler, efterlignende romerrigets cement og præsenterende en tekstur meget lig den Oolithiske Portland-sten.[1]

Gravsten og mindesmærker

The Cenotaph, i Whitehall, London , er lavet af Portland sten.

Alle gravsten for personnel fra de britiske væbnede styrker dræbt i den Første og den Anden Verdenskrig, er lavet af Portland-sten. Men disse begyndte at slides af vind og vejr, og detaljer såsom regiments-emblemet blev svære at skelne, så Commonwealth War Graves Commission begyndte at bruge botticino, en hvid marmor limsten, fra omkring 1998. Portand-sten blev også brugt til det £6 millioner dyre mindesmærke i Staffordshire, England, designet af Liam O'Connor Architects and Planning Consultants, som bærer navnene på de mere end 16.000 britiske soldater, som er døde siden 2. verdenskrig.[2]

Galleri

Se også

  • Sten, liste over forskellige sten

Noter

  1. ^ Gerhartz, W. (Ed.) (1986). "Cement and concrete: see p. 492". In: Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. Fifth completely revised edition,. Vol. Volume A5. VCH Publisher, New York. ISBN 0-89573-155-X. {{cite encyclopedia}}: |volume= har ekstra tekst (hjælp)CS1-vedligeholdelse: Ekstra punktum (link)
  2. ^ Queen unveils new forces memorial – BBC News, 12. oktober 2007

Eksterne henvisninger