I den moderne verden er Metalskolen Jørlunde blevet stadig vigtigere. Hvad enten det er på det akademiske, arbejdsmæssige, sociale eller kulturelle område, er Metalskolen Jørlunde blevet et centralt emne for debat og refleksion. Dens relevans har overskredet geografiske og kulturelle barrierer, hvilket har haft en betydelig indvirkning på folks liv. I denne artikel vil vi udforske forskellige aspekter af Metalskolen Jørlunde, fra dens oprindelse til dens indflydelse i dag. Gennem detaljeret analyse vil vi forsøge at belyse kompleksiteten og modsætningerne omkring Metalskolen Jørlunde, med det formål yderligere at forstå dens rolle i samtiden.
Metalskolen Jørlunde er et kursus- og konferencecenter ejet af fagforeningen Dansk Metal. Tegnet af arkitekten Carl R. Frederiksen. Grundstenen blev lagt den 13.08.1966 af daværende forbundsformand Hans Rasmussen. Metalskolen blev indviet 11. marts 1968. Konferencecenteret er beliggende i et 42 tønder land naturskønt fredet område, direkte ned til Buresø i den nordsjællandske landsby Jørlunde, ved Slangerup i Frederikssund kommune. I 1981 blev skolen udbygget med endnu en værelsesfløj, på samme tid blev det 4x25 m. store svømmebassin overdækket, og blev dermed en integreret del af konferencecentret.
I forbindelse med Dansk Metals 100 års jubilæum fik forbundet overdraget en gave fra Arbejdernes Landsbank, skulpturen "Tangen" af kunstneren Børge Jørgensen. "Tangen" er en 8,5 meter høj skulptur i rustfrit stål. "Tangen" er i dag Metalskolen Jørlundes vartegn.
På Metalskolen Jørlunde hænger maleriet En agitator malet af Erik Henningsen, maleriet var en gave til skolen ved dens indvielse i 1968 fra Centralforeningen for de københavnske smede. Smedeformanden Hans Rasmussen købte billedet for 16-17.000 kroner af Julius Bomholt, som han kendte fra sit arbejde i Folketinget.[1]