I dagens verden har Mester Jakob fået en hidtil uset relevans. Både fagligt og personligt er Mester Jakob blevet et emne med stor interesse og debat. Med sine mange facetter og dens indflydelse på samfundet er Mester Jakob et emne, der vækker nysgerrighed og interesse hos mennesker i alle aldre og baggrunde. Fra dets fremkomst til nutiden har Mester Jakob gennemgået betydelige transformationer, hvilket har påvirket den måde, vi lever, arbejder og forholder os på. I denne artikel vil vi udforske de forskellige perspektiver og dimensioner af Mester Jakob og analysere dets betydning og relevans i den moderne verden.
Mester Jakob er en børnesang, der kendes på mange sprog. Alle kilder synes at være enige om, at sangen skulle stamme fra Frankrig, selvom man ikke kender anerne præcist.
Melodien dukkede op på tryk i 1811 i et blad ved navn La Clé du Caveau à l'usage de tous les Chansonniers français. Det første kendte optryk af melodi og tekst sammen var i Recueil de Rondes avec jeu et de Petites Chansons fra 1860. Ingen andre lande kan spore hverken melodi eller tekst så langt tilbage som hhv. 1811 og 1860.
Sangen stammer muligvis fra middelalderen, da den handler om en munk, der sover over sig. Den er dermed nok fra en periode, hvor klostre var mere almindelige end personlige ure.
Sangens danske tekst er følgende:
På dansk kendes også en alternativ slutning, hvor Bim – bam – bum, bim – bam – bum, udskiftes med linjen:
Sangen kan synges som en firstemmig kanon, idet hver sanger synger fra første linje, når den foregående begynder på linje 2.
Komponisten Gustav Mahler benytter melodien som hovedtema i 3. sats af sin 1. symfoni, Titan-symfonien. Han har dog ændret dur-tonearten til mol, hvilket giver satsen karakter af en dødsmarch.
Spire Denne musikartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den. |