Mændene fra Weerdinge

I dagens verden er Mændene fra Weerdinge et emne, der har fanget opmærksomheden hos millioner af mennesker rundt om i verden. Hvad enten det skyldes dets historiske relevans, dets indflydelse på det moderne samfund eller dets indflydelse på populærkulturen, er Mændene fra Weerdinge blevet et referencepunkt på forskellige områder af dagligdagen. Fra dets fremkomst til nutiden har Mændene fra Weerdinge været genstand for undersøgelse, debat og beundring, hvilket har givet anledning til en bred vifte af perspektiver og meninger om sagen. I denne artikel vil vi udforske nogle af de mest fremtrædende facetter af Mændene fra Weerdinge og dens betydning i den aktuelle kontekst.

Weerdingemændene
Weerdingemændene 1904

Mændene fra Weerdinge (nederlandsk: Paar van Weerdinge) er to moselig fra yngre jernalder, som blev fundet af tørvearbejderen Hilbrand Gringhuis den 29. juni 1904[1] i Weerdingerveen[2] ved Weerdinge i Drenthe, Nederlandene.

Moseligene befinder sig i Drents Museum i Assen.

Mændene fra Weerdinge blev først bragt til lighuset på gravlunden i Nieuw-Weerdinge. For at transporteres dertil blev ligene rullet op og lagt i en kiste.[2] I første omgang gik man ud fra, at ligene var af en mand og en kvinde, men senere DNA-undersøgelser har vist, at begge er mænd, og at de ikke har samme moder. Oprindelig blev fundet kaldt ægteparret fra Weerdinge og i folkemunde ægteparret Veenstra (veen er nederlandsk for tørv). Moseligene dateres til 40 f.Kr.–50 e.Kr.[3] (slutningen af keltisk jernalder eller begyndelsen af ældre romersk jernalder). Moseliget til venstre er antagelig blevet dræbt af et knivstik i brystet. Mens enkelte organer fortsat er bevarede, er de fleste knogler forsvundet, hvilket må tilskrives de syrer, som fandtes i tørvemosen.

Ydepigen er et andet nederlandsk moselig fra den samme periode.

Noter

  1. ^ nieuwsdossier.nl: «Veenlijken in Weerdinge gevonden»
  2. ^ a b Gerding, M & Hillinga, H. (2007). Het Drenthe Boek. Zwolle: Waanders Uitgevers.
  3. ^ Johannes van der Plicht, Wijnand van der Sanden, A. T. Aerts, H. J. Streurman: Dating bog bodies by means of 14C-AMS. In: Journal of Archaeological Science. Band 31, Nr. 4, 2004, ISSN 0305-4403, s. 471–491
Spire
Denne artikel om Nederlandenes historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

52°50′48″N 6°57′24″Ø / 52.8467°N 6.9567°Ø / 52.8467; 6.9567