Låsby Sogn

I dag vil vi tage fat på et meget interessant og relevant emne, som helt sikkert vil vække interesse hos mange af vores læsere. Ved denne lejlighed vil vi dykke ned i den fascinerende verden af ​​Låsby Sogn, udforske dens forskellige aspekter og dykke ned i dens betydning i dag. Uden tvivl er Låsby Sogn et emne, der har fanget opmærksomheden hos både eksperter og fans, og gennem denne artikel sigter vi efter at give et komplet og detaljeret overblik over alt, der omgiver Låsby Sogn. Fra dets historie til dets praktiske anvendelse, herunder dets indvirkning på nutidens samfund, vil vi analysere dette emne fra forskellige vinkler for at give vores læsere et berigende og oplysende perspektiv. Tag med os på denne spændende rundvisning i Låsby Sogn!

Låsby Sogn
Låsby kirke
Oplysninger
StiftÅrhus Stift
ProvstiSkanderborg Provsti
PastoratLåsby Pastorat
Kirke(r)Låsby Kirke
Kommune (før 2007)Ry Kommune
Kommune (2007-)Skanderborg Kommune
Indbyggere2.510 (2024)[1]
Medlemmer af Folkekirken2.021 (2024)[1]
Medlemsandel80,5 %
Hjemmesidehttps://www.laasbykirke.dk Rediger på Wikidata
Sogneportalensogn.dk
J.P. Trap Kongeriget DanmarkLåsby Sogn
Sognenummer8032
DigDagdigdag.dk Rediger på Wikidata

Låsby Sogn er et sogn i Skanderborg Provsti (Århus Stift).

Låsby Sogn blev i 1855 anneks til Dallerup Sogn. Begge sogne hørte til Gjern Herred i Skanderborg Amt. Trods annekteringen var Dallerup og Låsby to selvstændige sognekommuner. Ved kommunalreformen i 1970 blev Dallerup indlemmet i Gjern Kommune, som ved strukturreformen i 2007 indgik i Silkeborg Kommune, mens Låsby blev indlemmet i Ry Kommune, som ved strukturreformen indgik i Skanderborg Kommune.

I Låsby Sogn ligger Låsby Kirke.

Stednavne

I sognet findes følgende autoriserede stednavne:

Geografi og historie

Bebyggelse i Låsby kan føres tilbage til Vikingetiden, hvor den første kirke menes opført. I dag ligger Låsby centralt placeret mellem Silkeborg og Aarhus ved Herningmotorvejen og landevejen Skanderborg-HammelRanders.

Ordet "Lås" i Låsby har ikke noget at gøre med en nøglelås, men er derimod navnet for en græsgang med kreaturer eller får.

Noter

Eksterne kilder/henvisninger

  • Carl Lindberg Nielsen (1952), "Alfred Kaae: Laasby Sogn. 1949. (Kaaes Forlag, Kronhede, Ulfborg)", Jyske samlinger: 139-140Wikidata Q89995510
  • Fil med information om sogne og kommuner
  • Autoriserede stednavne i Danmark

56°12′N 9°48′Ø / 56.2°N 9.8°Ø / 56.2; 9.8