Jeverland

Jeverland er et tema, der har fanget opmærksomhed fra mennesker over hele verden. Siden dens fremkomst har den skabt stor interesse og været genstand for talrige debatter og diskussioner. Hvad enten det skyldes dets relevans i dag eller dets historiske betydning, er Jeverland fortsat et spørgsmål af stor betydning for samfundet som helhed. I denne artikel vil vi gå i dybden med de forskellige dimensioner af Jeverland og dens indflydelse på forskellige aspekter af vores liv. Fra dens oprindelse til dens indvirkning på populærkulturen vil vi se på, hvordan Jeverland har sat sit præg på historien, og hvordan den fortsat er relevant i dag.

Jeverland refererer til den nordlige del af det nuværende distrikt Friesland i Nordtyskland med byen Jever som sæde for den lokale regering.

Jeverland blev dannet i det 15. århundrede fra grevskabet Østfrisland (tysk: Herrschaft Jever, frisisk: Greefskip Eastfryslân, nederlandsk: Graafschap Oost-Friesland) som selv hidrører fra Banter Viertel, en del af Östringen og Wangerland.

Byen Wilhelmshaven, der blev grundlagt i 1853, tilhører ikke længere Jeverland, men er en selvstændig by. Trods det ligger de tidligere uafhængige kirkesogne Heppens und Neuende på byens område.

I tidligere tider var landbrug grundpillen i Jeverlands økonomi.

Handel blev hovedsageligt varetaget af de små kystnære "slusehavne" (sielhafen) Hooksiel, Rüstringersiel og Mariensiel. Staten Kniphausen, som for en tid var politisk helt uafhængig, var også beliggende i Jeverland sammen med sine to havne i Inhausersiel og Kniphausersiel. I dag ligger dens tidligere område til dels i byen Wilhelmshaven.

Litteratur

  • Jeverländischer Altertums- und Heimatverein: Ein Blick zurück. Beiträge zur Geschichte des Jeverlandes. C. L. Mettcker & Söhne, Jever, 1986
  • Wolfgang Koppen: Kluge Köpfe aus dem Jeverland, Brune-Mettcker, Jever 2003, ISBN 3-87542-045-4
  • Wolfgang Petri: Fräulein Maria von Jever. Ostfriesische Landschaft, Aurich 1994. ISBN 3-925365-77-X
  • Antje Sander (Hrsg.): Das Fräulein und die Renaissance. Maria von Jever 1500 - 1575. Isensee Verlag, Oldenburg 2000. ISBN 3-89598-711-5
  • Carl Woebcken: Jeverland. Gewesenes und Gebliebenes. In: Mitteilungen des Jeverländischen Altertums- und Heimatvereins Jever. Heft 8, Skabelon:DNB.
  • Georg Sello: Die territoriale Entwicklung des Herzogtums Oldenburg. Oldenburg 1917
  • Georg Sello: Östringen und Rüstringen. Ad. Littmann, Oldenburg 1928

53°35′N 7°59′Ø / 53.58°N 7.98°Ø / 53.58; 7.98