Isoniazid

Tidligere har samfundet været vidne til utallige fremskridt og ændringer i Isoniazid, der har haft en væsentlig indvirkning på den måde, vi lever og opfatter verden omkring os på. Fra videnskabelige opdagelser til kulturelle revolutioner har Isoniazid spillet en afgørende rolle i at forme vores nuværende virkelighed. Gennem årene har vi set, hvordan Isoniazid har udviklet sig og tilpasset sig behovene og kravene i et samfund i konstant forandring. I denne artikel vil vi nøje undersøge betydningen af ​​Isoniazid i forskellige aspekter af vores daglige liv og dens indflydelse på den måde, vi tænker og handler på.

Isoniazids kemiske struktur

Isoniazid er et indholdsstof i lægemidler mod tuberkulose, der for det meste forårsages af bakterien mycobacterium tuberculosis. Isoniazid hæmmer dannelsen af mykolsyre, der indgår i mycobacterium tuberculosis' cellevæg, hvilket fører til, at cellevæggen opbygges forkert, og bakterierne dør.

Stoffet elimineres fra kroppen, overvejende ved konjugation i leveren med acetat til acetylisoniazid. Dette stof er mindre aktivt og udskilles lettere end isoniazid selv. Nogle patienter er hurtige acetylatorer (ca. 40% af den kaukasiske befolkning), og hos disse er halveringstiden for isoniazid ca. 60 minutter, og hos langsomme acetylatorer (ca. 60& af den kaukasiske befolkning) er halveringstiden ca. 160 minutter.

Bivirkninger

Bivirkningerne ved indtagelse af isoniazid er bl.a.:

Symptomer ved forgiftning

Symptomerne ved forgiftning er bl.a.:

Lægemidler indeholdende isoniazid på det danske marked

Isoniazid fås i Danmark kun på recept. Der er kun ét lægemiddel med isoniazid som det eneste aktive stof:


De følgende lægemidler er kombinationspræparater med isoniazid som et af de aktive stoffer:

  • Rimactazid, Komb., tabletter á 75 mg isoniazid og 150 mg rifampicin.
  • Rimcure, Komb., tabletter á 75 mg isoniazid, 400 mg pyrazinamid og 150 mg rifampicin.
  • Rimstar, Komb., tabletter á 275 mg ethambutol, 75 mg isoniazid, 400 mg pyrazinamid og 150 mg rifampicin

Læs mere om medicin, der indeholder Isoniazid på medicin.dk

Referencer

  • Christophersen, Bolette et al. Kompendium i farmakologi (2. udgave, 2007). Foreningen Af Danske Lægestuderendes Forlag. ISBN 978-87-7749-368-3
  • medicin.dk, hentet d. 5/1-2009

Se også