Hallig

Øer og halliger i Nordfrisland Vadevej til Hallig Øland Frisergård på Hallig Hoge

En hallig er en uinddæmmet ø i Vadehavet, som oversvømmes af tidevandet. Den eneste danske hallig er Langli vest for Esbjerg. Halligen Jordsand ved Listerdyb syd for Rømø forsvandt i havet vinteren 1998/99 og betegnes nu som et højsand. Mandø var hallig, indtil den blev inddiget i 1937.

De fra 7 til 956 ha store halliger er delvis rester fra fastlandet eller høje, der ved de store stormfloder er blevet stående, og delvis aflejringer fra Nordsøen. På denne måde voksede f.eks Nordmarsch, Butwehl og Langeneß sammem til halligen Langeness. I middelalderen var der på grund af manglende eller dårlig kystsikring jævnlige oversvømmelser og dermed flere halliger.

Øens ejendomme er bygget på kunstige forhøjninger (værfter) for at være beskyttet mod tidevandet og stormflod. En del af halligerne har et lille sommerdige, som om sommeren beskytter de lavtliggende frugtbare græsningsarealer bag kystlinjen mod oversvømmelser. Der lever ikke mange mennesker på halligerne. De fleste lever af turisme, kystsikring og kvægavl.

De ti tyske halliger ligger i Nationalpark Slesvig-Holstensk Vadehavet, som tilbyder information og guidede vadehavsture.

De dyrkede halliger Nordstrand Mor (på dansk også Nordstrandmose; ty: Nordstrandischmoor), Grøde (Gröde), Øland (Oland), Langenæs (Langeness) og Hoge (Hooge), er omgivet af parken, men ikke integreret i den. De mindre halliger Habel, Sydfald (Südfall), Sønderog (Süderoog), Nørreog (Norderoog) og Hamborg Hallig (Hamburger Hallig) er en del af nationalparken.

Helligen i det danske vadehav er:

De nordfrisiske halliger er:

Eksterne henvisninger