Gammel Åby Kirke

I dag er Gammel Åby Kirke et emne, der har fanget opmærksomheden hos mange mennesker rundt om i verden. Med en relevans, der overskrider grænser og kulturer, har Gammel Åby Kirke formået at etablere sig som et fælles interessepunkt for nutidens samfund. Hvad enten det er i akademia, underholdning, politik eller hverdagsliv, har Gammel Åby Kirke fået en væsentlig betydning, som ikke kan overses. I denne artikel vil vi udforske forskellige aspekter relateret til Gammel Åby Kirke, analysere dets indvirkning i forskellige sammenhænge og dets relevans for folks daglige liv.

Gammel Åby Kirke
Gammel Åby Kirke
Generelt
Opført1872
Geografi
AdresseÅby Kirkevej 1, 8230 Åbyhøj
SognAaby Sogn (Aarhus Kommune)
PastoratÅby Pastorat
ProvstiÅrhus Vestre Provsti
StiftÅrhus Stift
KommuneAarhus Kommune
Eksterne henvisninger
aaby-sogn.dk
Oversigtskort
Gammel Åby Kirke ligger i Midtjylland
Gammel Åby Kirke
Gammel Åby Kirke
Gammel Åby Kirkes beliggenhed

56°8′44.3″N 10°9′45″Ø / 56.145639°N 10.16250°Ø / 56.145639; 10.16250

Gammel Åby Kirke ligger på Åby Kirkevej i Åby sogn i Hasle Herred i Århus Amt. Kirken ligger i den del af sognet, som kaldes "Gammel Åby". Bygningen er opført 1872-73, da en restaurering af den gamle sognekirke ikke var gennemførlig. Den er opført efter tegninger af kgl. bygningsinspektør V.Th. Walther [1] i romansk stil med italiensk præg. Murværket består af bånd med gule og røde mursten og bygningen fremtræder som en traditionel, dansk landsbykirke med apsis, kor, skib og tårn. Kirkerummet er meget enkelt med malet træloft og ganske få prydgenstande.

Krucifikset fra Gammel Åby Kirke ca. 1050-1100 er et af de tidligste kristne klenodier. Det er kun i Norden, at man kender Jesus-figurer med kongekrone.

I kirken findes sognets oprindelige granitdøbefont og en kopi af det gyldne krucifiks, der hang i den første kirke. Originalen er på Nationalmuseet, og den passer til stilen i første kirke. Det var en enkel, romansk bygning med skib og kor opført i granitkvadre.

Se også

Noter


Eksterne kilder og henvisninger