Evolutionær psykologi

I dagens verden er Evolutionær psykologi et emne, der har fanget mange menneskers opmærksomhed. Hvad enten det skyldes dets relevans i det moderne samfund, dets indflydelse på populærkulturen eller dets indflydelse på historien, er Evolutionær psykologi blevet et emne af almen interesse. Det har gennem årene været genstand for debatter, analyser og diskussioner på alle områder lige fra politik til videnskab. I denne artikel vil vi udforske de forskellige facetter af Evolutionær psykologi og dens rolle i nutidens verden, hvilket giver et omfattende overblik over dets betydning og relevans i dag.

For alternative betydninger, se Evolution (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Evolution)

Evolutionær psykologi er studiet af kognition og adfærd fra en evolutionær synsvinkel.

Evolutionær psykologi fokuserer normalt på adfærd de fleste mennesker deler. Nogle af de mere almindelige områder evolutionær psykologi er fokuseret på er sex, voldelig adfærd, og social adfærd.

Evolutionær psykologi er relateret til andre områder af videnskab som sociobiologi, socialpsykologi og antropologi.

Udviklede psykologiske mekanismer

Universalle træk

Evolutionære psykologer mener, at adfærd eller træk, der forekommer universelt i alle kulturer, kunne være evolutionære tilpasninger. Universalle træk er blandt andet adfærd relateret til sprog, kognition, sociale roller, kønsroller og teknologi.[1] Evolutionære psykologiske tilpasninger (såsom evnen til at lære et sprog) interagerer med kulturelle input for at producere specifik adfærd (f.eks. at lære et specifikt sprog). Grundlæggende kønsforskelle, såsom større iver efter sex blandt mænd i modsætning til større tilbageholdenhed blandt kvinder[2], forklares som kønnenes psykologiske tilpasninger, pga. forskellige reproduktive strategier for mænd og kvinder.[3] Evolutionspsykologer er uenige med "standard social science model,", en hypotese som går ud på at sindet er en multiløsningsmaskine skabt næsten fuldt ud af kulturen.[4][5]

Referencer

  1. ^ Brown, Donald E. (1991) Human Universals. New York: McGraw-Hill.
  2. ^ Symons, D. (1979). The evolution of human sexuality. Oxford: Oxford University Press. Chapter 6.
  3. ^ Pinker 2002
  4. ^ Barkow et al. 1992
  5. ^ "instinct." Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Online. Encyclopædia Britannica, 2011. Web. 18 February 2011. Arkiveret 3. maj 2015 hos Wayback Machine.

Ekstern henvisning

Spire
Denne artikel om psykologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.