I denne artikel vil vi udforske virkningen af Erik Benzelius den ældre på det moderne samfund. Erik Benzelius den ældre har været genstand for adskillige undersøgelser og diskussioner, hvilket har skabt modstridende meninger og passionerede debatter. Siden starten har Erik Benzelius den ældre fanget opmærksomheden hos forskere, akademikere og fagfolk fra forskellige områder og er blevet et emne af universel interesse. For fuldt ud at forstå dens indflydelse, vil vi undersøge dens oprindelse, udvikling og konsekvenser for forskellige aspekter af dagligdagen. Ligeledes vil vi analysere samfundets opfattelser og holdninger til Erik Benzelius den ældre, samt dets indflydelse på den kulturelle, økonomiske og politiske sfære. Gennem denne udtømmende analyse søger vi at belyse et emne, der fortsat er genstand for analyse og refleksion i dag.
Erik Benzelius den ældre (16. december 1632 i Bentseby ved Luleå, hvorfra den berømte slægt tog sit navn - 17. februar 1709) var en svensk ærkebiskop, far til Erik, Jacob og Henrik Benzelius.
Efter studier i Uppsala og på udenlandsrejser blev han 1665 professor ved Uppsala Universitet i historie og 1666 i teologi. 1687 blev han biskop i Strängnäs og 1700 ærkebisp i Uppsala. Af hans 13 børn blev 4 adlede; selv frabad den lærde og gudfrygtige mand sig adelsskab.
Benzelius deltog yderst virksomt i Karl XI’s reformarbejde med ny kirkelov, kirkehåndbog, katekismus og salmebog og især bibeloversættelse. Som religionslærer for kronprinsen forfattede han til brug for denne Breviarium historiæ ecclesiasticæ (1695), som siden i henved 100 år brugtes som lærebog.