Dromaeosauroides

I denne artikel skal vi udforske det fascinerende liv for Dromaeosauroides og hans indflydelse på verden i dag. Dromaeosauroides har været en kontroversiel skikkelse siden sin begyndelse, der har skabt stor beundring og kritik. Gennem årene har Dromaeosauroides sat et uudsletteligt præg på historien og påvirket forskellige aspekter af samfundet og kulturen. Fra hans innovationer inden for videnskaben til hans indflydelse på verdenspolitik har Dromaeosauroides været en forandringsagent, der fortsætter med at overraske og vække interesse hos millioner af mennesker rundt om i verden. I denne artikel vil vi se på hans arv og undersøge, hvordan hans indflydelse stadig er relevant i dag.

Dromaeosauroides
Tand af holotypen
Tand af holotypen
Bevaringsstatus
Kendes kun fra fossiler
Geologisk tidsalder: Tidlig kridttid
Videnskabelig klassifikation
DomæneEukarya
RigeAnimalia (Dyr)
RækkeChordata (Chordater)
UnderrækkeVertebrata (Hvirveldyr)
OverklasseTetrapoda (Tetrapoder)
KlasseReptilia (Krybdyr)
Overorden†Dinosauria (Dinosaurus)
OrdenSaurischia
UnderordenTheropoda
FamilieDromaeosauridae
Slægt†Dromaeosauroides
Art†D. bornholmensis
Videnskabeligt artsnavn
†Dromaeosauroides bornholmensis
Christiansen & Bonde, 2003
Hjælp til læsning af taksobokse

Dromaeosauroides er navnet på en dinosaurusslægt fra tidlig kridttid, den såkaldte Berriasien-Valanginien-epoke. På grundlag af fundet af en tand ved RobbedaleBornholm er den blevet klassificeret som et tidligt medlem af familien Dromaeosauridae.[1] To tænder af arten er hidtil blevet fundet, begge er blevet erklæret danekræ.[2]

Den danske dinosaurus

Hypotetisk rekonstruktion, baseret på beslægtede arter

Dromaeosauroides bornholmensis er indtil videre det eneste beskrevne medlem af slægten Dromaeosauroides. I 2000 blev der i den 140 mio. år gamle Jydegård-formation fundet en dinosaurtand, det første levn fra en dinosaurus fundet i Danmark.[3] De efterfølgende studier viste at den stammede fra en kødædende dromaeosaurlignende art, en gruppe der ellers kun kendes fra senere perioder. D. bornholmensis er blevet estimeret til at være 3–4 m lang.

Berriasien-Valanginien er kendetegnet ved at flere ældre og yngre dinosaurusslægter eksisterede samtidig, i Europa er der fx i lag fra denne epoke fundet eksemplarer af både iguanodonter og allosaurider og af tyrannosaurider og altså Dromaeosauridae.

En model af Dromaeosauroides bornholmensis er opstillet på det geologiske museum NaturBornholm. Tanden er udstillet på Geologisk Museum i København.

Referencer

  1. ^ Christiansen, Per & Niels Bonde, 2003. The first dinosaur from Denmark. N. Jb. Geol. Paläont. Abh., 227, pp. 287-299. Stuttgart
  2. ^ Jyllandsposten: Sensationelt dinosaurfund på Bornholm Arkiveret 16. juni 2013 hos hos Archive.is (15. juli 2009) Hentet 29 august 2013
  3. ^ "CNN.com – Dinosaur tooth found in Denmark – November 22, 2000". Arkiveret fra originalen 15. oktober 2007. Hentet 21. august 2007.
Spire
Denne artikel om dyr er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.