Dansk astragel

I denne artikel vil emnet Dansk astragel blive behandlet fra forskellige perspektiver, med det formål at dykke ned i dets betydning og relevans i dagens samfund. Dansk astragel har været genstand for interesse og debat inden for forskellige vidensområder, og dets indflydelse mærkes i forskellige aspekter af dagligdagen. Igennem artiklen vil forskellige undersøgelser og vidnesbyrd blive undersøgt, som vil kaste lys over Dansk astragel, og give læseren en bredere og mere detaljeret forståelse af dette emne. Derudover vil forskellige tilgange og meninger om Dansk astragel blive analyseret for at berige panoramaet og præsentere en global vision af dets omfang og virkning.

Dansk astragel
Videnskabelig klassifikation
RigePlantae (Planter)
DivisionMagnoliophyta (Dækfrøede)
KlasseMagnoliopsida (Tokimbladede)
OrdenFabales (Ærteblomstordenen)
FamilieFabaceae (Ærteblomst-familien)
SlægtAstragalus (Astragel)
ArtA. danicus
Videnskabeligt artsnavn
Astragalus danicus
Retz.
Hjælp til læsning af taksobokse

Dansk astragel (Astragalus danicus) er en 5-25 cm høj urt, der i Danmark vokser på tør, åben bund på skrænter og strandoverdrev.

Beskrivelse

Dansk astragel er en flerårig urt med en stærkt forgrenet og opstigende vækst. Ofte dækker en enkelt plante en stor flade. Stænglerne er furede og hårede. Bladene er uligefinnede med 7-13 par småblade. De er aflange til elliptiske, helrandede og hårklædte. Oversiden er mørkt grågrøn, mens undersiden kun er en ubetydelighed lysere.

Blomstringen sker i juni-juli, hvor man finder blomsterne sidde i endestillede klaser. De enkelte blomster er uregelmæssige (typiske ærteblomster) med violette kronblade. Frugten er en aflang, næsten sort bælg med mange frø.

Rodnettet består af en lang, dybtgående pælerod med mange tynde siderødder.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,20 x 0,80 m (20 x 80 cm/år). Disse mål kan fx bruges til beregning af planteafstande, når arten anvendes som kulturplante.

Voksested

Indikatorværdier
Dansk astragel
L = 8 T = 7 K = 7 F = 3 R = 9 N = 2

Arten er udbredt i Sibirien, Østasien, Centralasien og Europa, herunder i Danmark, hvor den dog er sjælden og kun er set i Østjylland, Nordøstfyn og i Nordvestsjælland. Den findes på lysåbne steder med tør, kalkrig og næringsfattig jord, dvs. på skrænter og strandoverdrev.

overdrevene ved Ordrup Næs i Odsherred findes arten sammen med bl.a. alm. mælkeurt, bakkenellike, bredbladet timian, fåresvingel, kornet stenbræk, lav tidsel, nikkende kobjælde, plettet kongepen, tandbælg, vellugtende gulaks og vårstar[1]


Søsterprojekter med yderligere information:



Note


Eksterne henvisninger

Kilder

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.