Dansk Jernbane-Klub

I denne artikel vil vi udforske emnet Dansk Jernbane-Klub i dybden, analysere dets oprindelse, udvikling, relevans i dag og mulige fremtidige udviklinger. Dansk Jernbane-Klub er et emne, der diskuteres og studeres bredt på forskellige områder, og det vækker interesse hos akademikere, forskere, fagfolk og den brede offentlighed. Gennem historien har Dansk Jernbane-Klub spillet en afgørende rolle i forskellige sammenhænge, ​​og har haft en væsentlig indflydelse på samfund, kultur og hverdagsliv. Gennem en omfattende analyse vil vi tage fat på de forskellige perspektiver og tilgange, der er blevet brugt til at forstå Dansk Jernbane-Klub, samt de implikationer og udfordringer, det i øjeblikket udgør. Gennem denne artikel søger vi at tilbyde en omfattende vision af Dansk Jernbane-Klub og dens indvirkning på samfundet, hvilket fremmer en konstruktiv og berigende debat om dette meget relevante emne.

Dansk Jernbane-Klub
Vestsjællands Veterantog, en del af Dansk Jernbane-Klub, under en tur Rundt om husene i København.
Generelle informationer
TypeForening
InteresseJernbane
HjemstedDanmark Danmark
Grundlagt15. januar 1961 (1961-01-15)
Medlemmerca. 2.800 (2016)
MedlemsbladJernbanen
Eksterne henvisninger
www.jernbaneklub.dk
CVR-nummer53439713 Rediger på Wikidata

Dansk Jernbane-Klub er Danmarks største forening for jernbaneinteresserede. Klubben tæller (2016) ca. 2.800 medlemmer, der modtager foreningens medlemsblad Jernbanen.

Dansk Jernbane-Klub (DJK) blev stiftet i 1961 med Erik Bosin Jonsen som initiativtager, og yderligere ca. 275 medlemmer ved stiftelsen, og medlemstallet har været støt stigende lige siden da. Ud over at samle jernbane-interesserede landet over har klubben lige siden oprettelsen arbejdet for bevarelse og istandsættelse af historisk jernbanemateriel, der benyttes af klubbens baneforeninger landet over:

Dansk Jernbane-Klubs samling af historisk jernbanemateriel er Danmarks mest omfattende private samling, og klubbens arbejde med at samle køretøjer fra de mange privatbaner, der blev nedlagt i 1960'erne, betyder at der i dag er bevaret et alsidigt udsnit af dansk jernbanemateriel. Dansk Jernbane-Klubs samling supplerer Danmarks Jernbanemuseums, idet Danmarks Jernbanemuseum gennem sin oprindelse i DSB har koncentreret sig næsten udelukkende om statsbanekøretøjer. Privatbanerne, der på højdepunktet udgjorde mere end halvdelen af jernbanernes strækningslængde i Danmark, havde helt andre typer køretøjer, der altså er fyldigt dokumenteret bl.a. af Dansk Jernbane-Klubs bevaringsarbejde.

Klubben har tillige gennem årene dokumenteret jernbanedriften i Danmark gennem en lang række bogudgivelser. Klubben bygger i dag som gennem alle de nu mere end 50 år på medlemmernes frivillige og ulønnede arbejde i alle led af organisationen.

Kilde og ekstern henvisning