Cyanid

I dag er Cyanid et emne, der har fanget opmærksomheden hos mange mennesker rundt om i verden. Fra dets oprindelse til dets indvirkning på nutidens samfund har Cyanid spillet en vigtig rolle i menneskers liv. I denne artikel vil vi grundigt udforske de forskellige aspekter og perspektiver relateret til Cyanid, og analysere dens virkninger på forskellige områder. Fra dens indflydelse på populærkulturen til dens relevans i tidligere, nuværende og fremtidige historie, vil vi dykke ned i en detaljeret analyse af Cyanid og dens rolle i nutidens verden. Med et kritisk og reflekterende blik vil vi undersøge de forskellige implikationer og konsekvenser af Cyanid, i et forsøg på bedre at forstå dets indvirkning på det nuværende samfund og i fremtiden.

Denne artikel omhandler giften. Opslagsordet har også en anden betydning, se Cyanid (band).

Cyanid (Kemisk formel: CN-) tilhører en gruppe af kvælende gifte, hvori også carbonmonoxid/kulilte og svovlbrinte findes. Fælles for stoffer i denne gruppe er deres evne til at forhindre transport af ilt til cellerne, for eksempel ved at konkurrere med ilt i hæmoglobin eller ved at gribe ind i transporten af ilt i de enkelte celler, som det beskrives i dette afsnit for cyanids vedkommende.

Røg fra brand i forskellige kunststoffer, for eksempel skumplast eller vinyl, eller naturstoffer, for eksempel uld eller silke, indeholder ofte store mængder blåsyre (cyanbrinte eller hydrogencyanid). Cyanid kan også bruges eller blive dannet i forbindelse med forskellige industrielle processer for eksempel ved produktion af opløsningsmidler, plastic eller ved elektronikfremstilling.

Cyanid har en svag lugt af bitre mandler, men i mange tilfælde må mistanken om forgiftning med cyanid opstå på baggrund af omstændigheder ved ulykken eller symptomerne. Selv små mængder cyanid kan føre til alvorlig forgiftning på kort tid, og forgiftning af flere personer på samme tid ses ofte ved ulykker med cyanid.

Cyanid indgik i produktet Zyklon B, der af Nazi-Tyskland blev benyttet til folkedrab i de tyske koncentrationslejre i forbindelse med holocaust.[1]

Noter

  1. ^ Dwork, D.; van Pelt, R. J. (1996). Auschwitz, 1270 to the present. Norton. s. 443. ISBN 0-393-03933-1.
Spire
Denne artikel om kemi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.