Chronica Gallica (452)

I dagens verden er Chronica Gallica (452) blevet et grundlæggende problem, der påvirker forskellige aspekter af dagligdagen. Fra sin indflydelse på økonomien til sin rolle i samfundet har Chronica Gallica (452) været fremtrædende i aktuelle samtaler og debatter. Derfor er det nødvendigt at udforske de forskellige aspekter i forbindelse med Chronica Gallica (452) i dybden, analysere dets udvikling over tid, dets indvirkning på forskellige områder og dets mulige konsekvenser for fremtiden. I denne artikel vil vi dykke ned i den fascinerende verden af ​​Chronica Gallica (452) for bedre at forstå dens betydning i dag og i fremtiden for menneskeheden.

Chronica Gallica (452) er en senantik krønike i annalform som fortsatte Hieronymus' krønike. Den blev sammen med en anden anonym gallisk krønike redigeret af Theodor Mommsen under navnet Chronica Gallica i rammen af Monumenta Germaniae Historica (MGH).

Krøniken begynder med året 379 med udnævnelsen af Theodosius I til medkejser og ender med hunnerkongen Attilas indfald i Italien 452. Fremstillingen koncentrerer sig især om Gallien, kejserne og paverne; begivenheder i den østlige del af riget nævnes knap. Det drejer sig om det ældste overleverede galliske historieværk. Stedet for dets tilblivelse er omstridt, oftest angives et sted i Rhonedalen eller måske Marseille.

Chronica Gallica (511), der findes i samme bind af Monumenta Germaniae Historica, begynder ligeledes med Theodosius, men slutter med året 511.

Litteratur

  • Teksten (Webside ikke længere tilgængelig) i Monumenta Germaniae Historica
  • Richard Burgess: The Gallic Chronicle of 452: A New Critical Edition with a Brief Introduction. In: Ralph W. Mathisen und Danuta Shanzer (Hrsg.): Society and Culture in Late Antique Gaul. Revisiting the Sources. Aldershot 2001, S. 52ff.
  • Steven Muhlberger: The Fifth-Century Chroniclers: Prosper, Hydatius, and the Gallic Chronicler of 452. Leeds 1990.