Denne artikel vil behandle emnet Bureaukrati, som er blevet meget relevant i dag. Fra dets oprindelse til dets implikationer i nutidens samfund har Bureaukrati været genstand for undersøgelse og debat på forskellige områder. Gennem historien har Bureaukrati spillet en grundlæggende rolle i udviklingen af menneskeheden, påvirket kultur, politik, økonomi og menneskers dagligdag. Gennem detaljeret analyse vil de forskellige facetter af Bureaukrati, dens betydning i den nuværende kontekst og dens indvirkning i fremtiden blive udforsket.
Bureaukrati har to beslægtede, men distinkte betydninger:
Max Webers beskrivelse af bureaukrater og bureaukrati hører i den første kategori. Der lægges blandt andet vægt på, at systemet skal følge de gældende regler. Bureaukraten skal altså loyalt overholde reglerne, selvom reglerne måske ikke er perfekte.
I et bureaukrati gælder det, at den, der tænker først, har tabt.
Peter-princippet er et eksempel på tankegange nærmere beslægtet med den anden kategori. Princippet siger, at ansatte i en hierarkisk organisation vil blive forfremmet til deres højeste kompetenceniveau, hvorefter de bliver forfremmet til et niveau, hvor de er inkompetente – og på dette niveau bliver de. Dette hænger sammen med et system, hvor man bliver forfremmet efter fortjeneste. Så længe en person er kompetent til sit nuværende job, så vil personen blive forfremmet til en højere stilling. Den eneste måde, kæden kan afbrydes er, hvis der ikke er flere højere stillinger, eller personen ikke længere kan klare sig godt.
Bureaukrat har to beslægtede betydninger:
Mens den almene anvendelse af ordet ligger tættest på den anden betydning, anvendes den første betydning oftest i samfundsvidenskaberne.
Max Webers definition af en idealtypisk bureaukrat fortæller, at han/hun skal:
Dette er ikke ensbetydende med, at en bureaukrat ikke skal udøve skøn. Disse skøn skal blot være underlagt regler, der er givet af en overordnet myndighed, f.eks. de politisk valgte ledere.
Udtrykket anvendes blandt andet i en anmeldelse ved Carl Nærup i Illustreret norsk Litteraturhistorie (1905) af Thomas P. Krag: "Gunvor Kjeld" fra 1904, hvor der i personskildringen anvendes følgende passage: