Boldiksum

I denne artikel vil vi dykke ned i den fascinerende verden af ​​Boldiksum og udforske dens forskellige facetter og betydninger. Fra dets oprindelse til dets relevans i dag har Boldiksum været et genstand for interesse og undersøgelse for forskellige discipliner. Gennem historien har Boldiksum vakt nysgerrighed og debat blandt eksperter og fans og genereret et bredt spektrum af meninger og teorier. Gennem denne artikel vil vi søge at belyse Boldiksum og analysere dets indflydelse på samfund, kultur og hverdagsliv. Dette fascinerende emne inviterer os til at reflektere og stille spørgsmålstegn ved vores opfattelser og præsentere et berigende og mangfoldigt panorama, der fortjener at blive udforsket omhyggeligt.

Boldiksum Kirke

Boldiksum (dansk), Boldixum (tysk) eller Bualigsem (nordfrisisk) er en landsby på øen Før i Nordfrisland (Sydslesvig) i det nordlige Tyskland. Byen er beliggende på øens gestkerne ved overgangen til den nordlige marsk nordvest for øens hovedby Vyk og sydøst for Vriksum. Boldiksum og de to nabobyer danner et sammenhængende byområde.

Boldiksum blev første gang nævnt i 1463 som Boldichsum. Stednavneendelsen -um er karakteristisk for stednavnene på Før. Byen var over flere århundreder hovedbyen på Før. Først senere fik den i 1600-tallet grundlagde naboby Vyk status som hovedby. I 1426 vedtog repræsentanter fra de nordfrisiske herreder i Sønderjylland (Amrum, Før, Sild, Viding Herred (Horsbøl Herred), Bøking Herred og tre strandske herreder Pelvorm, Beltring- og Viriks Herred) i landsbyens kirke under tilstedeværelse af Slesvigbiskoppen den såkaldte Syvherreders-Vedtægt (på tysk Siebenhardenbeliebung), som kodificerede den hidtil mundtligt overleverede nordfrisiske retstradition. Kirken markerer op til i dag byens centrum. I kirkelig henseende hører byen til Sankt Nicolai Sogn. Sognet lå i Østerland-Før (Tønder Amt), da området tilhørte Danmark. Landsbyen tilhører nu Vyk kommune.

Den nordfrisiske forfatter Stine Andresen kom fra Boldiksum.

Litteratur

  • Uwe Bonsen: Geographie von Föhr. I: Margot und Nico Hansen: Föhr: Geschichte und Gestalt einer Insel. Hansen & Hansen, Münsterdorf 1971, sider 28–29.

54°41′46″N 8°33′18″Ø / 54.69611°N 8.55500°Ø / 54.69611; 8.55500