I dag er Blå Nil (stat) et emne af stor interesse og relevans på forskellige områder af samfundet. Dens indvirkning har spredt sig globalt og genereret debatter, refleksioner og handlinger omkring dens implikationer. I denne artikel vil vi udforske i detaljer og kritisk Blå Nil (stat)'s rolle i vores nuværende virkelighed og analysere dens forskellige facetter, perspektiver og konsekvenser. Dens indflydelse i forskellige sammenhænge vil blive undersøgt, samt mulige løsninger og alternativer til at løse dens udfordringer. Blå Nil (stat) har positioneret sig selv som et centralt emne på den offentlige og private dagsorden, og det er essentielt at forstå dets omfang og dynamik for at kunne løse det effektivt og ansvarligt.
Den Blå Nil (arabisk: النيل الأزرق; oversat: an-Nil al-Azraq) er en af Sudans 15 delstater (wilayat). Den blev oprettet ved præsidentdekret nr. 3 i 1992 og er opkaldt efter Den Blå Nil. Den har et areal på 45.844 km2 og en befolkning på lige over 800.000 indbyggere ved folketællingen i 2008.
Den administrative hovedby er ad-Damāzīn. Andre byer i delstaten er ar-Ruşayriş og al-Kurumuk, Ad-Damazin, Baw, Geissan og Tadamon. Delstaten har blandt andet Roseires-dammen, som er den vigtigste producent af vandkraft-elektricitet i Sudan.
I 2011 skulle indbyggerne bestemme ved det noget uklare begreb "folkelige konsultationer", om delstaten fremover skulle være en del af Sydsudan eller forblive i Sudan efter Sydsudans selvstændighed.[1]
Det er omkring 40 ulige etniske grupper i delstaten. Økonomien er baseret på landbrug, husdyrhold og en voksende bjergværksvirksomhed.