Besseggen

I dag vil vi tage fat på et emne af stor betydning: Besseggen. Dette er et emne, der har skabt stor interesse og debat i nyere tid, og derfor har vi besluttet at dedikere en komplet artikel til det for at analysere det i dybden. Besseggen er et emne, der har påvirket et stort antal mennesker rundt om i verden, da det har implikationer i forskellige områder af samfundet. Igennem denne artikel vil vi udforske forskellige aspekter relateret til Besseggen, fra dets oprindelse og udvikling til dets konsekvenser og mulige løsninger. Vi håber, at denne artikel vil være til stor nytte for vores læsere og give dem større klarhed og forståelse om Besseggen.

Besseggen
Besseggen set mod vest, med Gjende til venstre og Bessvatnet til højre
Højeste punkt
Højde1.604 - 1743 moh.
Koordinater61°30′N 8°43′Ø / 61.500°N 8.717°Ø / 61.500; 8.717
Geografi
Besseggen ligger i Innlandet
Besseggen
Besseggen
LandVågå kommune, Innlandet i Norge
BjergområdeJotunheimen

Besseggen, eller Besseggi, er en bjergryg i Vågå kommune i Innlandet fylke i Norge. Besseggen ligger i den østlige del af Jotunheimen, mellem søerne Gjende og Bessvatnet.

Turen over Besseggen er en af de mest populære fjeldture i Norge. Omtrent 40.000 mennesker går denne tur hvert år. Den almindelige rute over Besseggen starter ved Gjendesheim, går op til Veslfjellet (1.743 moh.), går ned over Besseggen, videre over det fladere parti Bandet (1.604 moh.), og ender til slut på Memurubu. Mange vælger at gå den modsatte retning hvor de begynder turen fra Memurubu. Turen er beregnet af Den Norske Turistforening til at tage 6 timer.

Fra Besseggen er der flot udtsigt over Gjende og Bessvatnet. Noget af det karakteristiske ved udsigten er at Gjende ligger næsten 400 meter lavere end Bessvatnet, og mens Bessvatnet har en blå farve som de fleste andre søer , har Gjende en tydelig grøn farve. Den grønne farve er et resultat af vand fra gletsjere som skyller ler ned i vandet.

Naturbeskyttelse

Det store antal vandrere har ført til stor slitage på stierne op til Besseggen både fra Gjendesheim og Memurubu. Statens naturoppsyn (SNO) bevilgede i 2005 1.175.000 kroner til restaurering af stierne. Projektet som begyndte i 2005 lægger stenplader på stien for at begrænse yderligere skade og forebygge videre erosion af stien. Stenpladerne blev fløjet med helikopter fra Vågå da det er ulovligt at udvinde større mængder sten fra Jotunheimen nationalpark. [1][2][3]

Eksterne henvisninger

  1. ^ Miljøvernministeren åpnet stiprosjektet på Besseggen: Fotnote/note
  2. ^ Steinlegger sti til Besseggen: Fotnote/note
  3. ^ "Storstilt restaurering av Besseggen-stien: Fotnote/note". Arkiveret fra originalen 27. september 2007. Hentet 8. februar 2009.