I denne artikel vil vi undersøge spørgsmålet om Baiu-bjergene i dybden og behandle dets vigtigste aspekter, implikationer og mulige løsninger. Vi vil dykke ned i dens historiske oprindelse, såvel som dens relevans i dag, og analysere de forskellige perspektiver, der eksisterer på sagen. Ligeledes vil vi undersøge de udfordringer og muligheder, som Baiu-bjergene udgør på forskellige områder, hvad enten det er personlige, sociale, økonomiske, politiske eller kulturelle. Gennem en tværfaglig tilgang tilstræber vi at tilbyde en omfattende og opdateret vision af Baiu-bjergene, for at tilskynde til refleksion og informeret debat omkring dette emne af stor relevans i det moderne samfund.
Baiu-bjergene (rumænsk: Munții/Muntele Baiu/Baiul/Baiului/Munții Gârbova, ungarsk: Baj-hegység) er bjerge i det centrale Rumænien, et par kilometer syd for Brașov.
Inden for traditionel rumænsk klassificering tilhører Baiu-bjergene supkarpaterne som er en del af ydre østlige Karpater.[1]
Baiu-bjergene løber fra Azuga-dalen i nord og til Posada-kløfterne i syd, og fra Doftana-dalen i øst til Prahova-dalen i vest. Bjergene har en gennemsnitlig højde på 1.110 moh og en maksimal højde på 1.923 moh. ved bjerget Neamțu, der dækker et område på omkring 300 km2.
Baiu-bjergene ligger umiddelbart syd for Gârbova-bjergene, en lang nord-sydlig højderyg.[2]