Aud Schønemann

I dagens verden spiller Aud Schønemann en grundlæggende rolle i vores samfund. Med tiden er Aud Schønemann blevet et væsentligt element i vores liv, hvilket har haft stor indflydelse på vores daglige liv. Hvad enten det er på et personligt, professionelt eller socialt plan, har Aud Schønemann formået at påvirke den måde, vi tænker, handler og forholder os til verden omkring os. I denne artikel vil vi udforske vigtigheden af ​​Aud Schønemann og dens relevans i forskellige aspekter af vores daglige liv. Fra dens indvirkning på sundheden til dens indflydelse på den globale økonomi er Aud Schønemann et emne, vi ikke kan ignorere.

Aud Schønemann
Aud Schønemann med sin mand Jan Pande-Rolfsen, 1970.
Personlig information
Født13. november 1922
Kristiania, Norge
Død30. oktober 2006 (83 år)
Oslo, Norge
ForældreAugust Schønemann
Dagmar Kristensen
RollerValborg Jensen

Aud Schønemann, egentlig Aud Pande-Rolfsen (13. november 192230. oktober 2006) var en meget folkekær norsk skuespillerinde.

Biografi

Hendes forældre var skuespillerne August Schønemann (1891-1925) og Dagmar Kristensen (1901–1987). Hun var gift med skuespiller og NRK-medarbejder Jan Pande-Rolfsen (1922-2002) fra 1948. Sammen havde de sønnen Pål Pande-Rolfsen.

Schønemann debuterede tidligt i norsk sceneliv, men er mest kendt for rollen som Valborg Jensen i de norske film om Olsenbanden og som moderen (Magnhild Fleksnes) til Marve Fleksnes i tv-serien Fleksnes. Schønemann er den kvindelige skuespiller, som har medvirket i flest norske film, nemlig cirka halvtreds film. I de senere år spillede hun blandt andet den godtroende syerske Margit i Fredrikssons fabrikk, sammen med blandt andreElsa Lystad, Anne Marie Ottersen og Brit Elisabeth Haagensli. Hun spillede Sigrid Skau i serien Nr. 13.

Schønemann spillede desuden rollen som bestyrerinden i Ola Isenes populære indspilning af Genser'n te'n Johansen (Melodi: Bjarne Amdahl, tekst:Reidar Anthonsen) (RCA Victor NA 1069) i 1950'erne. Hun gentog rollen på Trøste og Bæres album Full pakke (Tylden & Co.) (1992).

Aud Schønemann blev i 2003 ramt af et hjerneslag, og mistede taleevnen. Hun kom sig aldrig og tilbragte sine sidste år på Uranienborg-hjemmet. Hun blev bisat fra Vestre krematorium i Oslo den 9. november 2006.

Priser og udmærkelser

Eksterne henvisninger