Atlantisk tid

I den brede verden af ​​Atlantisk tid finder vi en mangfoldighed af aspekter og tilgange, der inviterer os til at udforske og forstå yderligere. Fra dets indvirkning på det nutidige samfund til dets relevans i historien har Atlantisk tid været genstand for adskillige debatter og refleksioner. I denne artikel vil vi dykke ned i de forskellige facetter af Atlantisk tid og fremhæve dets betydning og indflydelse på forskellige områder. Gennem en detaljeret analyse vil vi udforske implikationerne og konsekvenserne forbundet med Atlantisk tid, med det formål at give en komplet og berigende vision af dette fascinerende emne.

Atlantisk tid
Epoke:Holocæn
Kulturhistoriske perioder:Jægerstenalder, Ældre stenalder
Kulturer:Kongemosekultur, Ertebøllekultur
Vegetation:Klimaks-skov (Ældre lindetid, Kronhjortetid)

Atlantisk tid fra ca. 7.000-3.900 f.Kr. er navngivet efter at perioden havde såkaldt atlantisk klima. Navnet hentyder til at dette klima i dag findes i landene med kyst ud til Atlanterhavet, f.eks. Irland, Portugal m.fl. Nærheden til Golfstrømmen giver disse lande et mildt og noget fugtigt klima, og sådan var klimaet også i Danmark i atlantisk tid – den varmeste periode efter istiden og noget varmere end i dag. Havene steg ganske meget og Danmark blev et rige af mange små øer. Linden indvandrede og senere også eg og elm. Danmark blev dækket af såkaldt klimaks-urskov fra kyst til kyst, en tæt mørk skov med ringe vegetation i skovbunden. Både dyr og mennesker blev derfor i nogen grad fortrængt til skovens yderområder og kysterne. Men for de dyr der kunne trives i skovens dyb var der rigelig føde, og dermed også et godt jagtgrundlag for den voksende befolkning. Europæisk bison forsvandt fra Danmark i denne periode, mens både urokse og elg forblev. Kronhjort, rådyr og vildsvin trivedes også i de frodige skove. I første halvdel af denne periode var Østersø-bassinet opfyldt af Ancylussøen hvorefter denne blev til Littorinahavet.

Perioden ligger sidst i Ældre stenalder (ca. 8.900 f.Kr. – 3.900 f.Kr.)

Fra starten af perioden kendes skovjægerkulturen Maglemosekultur (ca. 9.300 – 6.400 f.Kr.), men i takt med at skoven blev tættere og mørkere blev det sværere at finde tilstrækkeligt alsidig føde i skoven. Maglemosekulturen blev afløst af Kongemosekulturen (ca. 6.400 – 5.400 f.Kr.), der var en overgangskultur af både skov- og kystjægere, og bopladserne flyttede ud mod kysterne. I det meste af atlantisk tid, og den sidste del af ældre stenalder, forekom Ertebøllekultur (ca. 5.400 f.Kr – 3.900 f.Kr) en som var en ren kystjægerkultur - kendt for de mange fund af køkkenmøddinger fra denne periode. Herefter blev jæger-samler kulturerne i ældre stenalder, langsomt afløst af mere bofaste agerbrugskulturer i yngre stenalder, der derfor også kaldes bondestenalderen.

Skovsø med tæt skov i baggrunden. Sådan kan det have set ud i Danmark i Atlantisk tid


Se også


Tidsnavigation:

Geologisk periode: Kvartær
Epoke: Holocæn
Istid: Flandern-mellemistid (den aktuelle mellemistid)
Kronozone: Præboreal tid Boreal tid Atlantisk tid Subboreal tid Subatlantisk tid
Kulturhistorisk periode: Ældre stenalder Yngre stenalder, Bronzealder Jernalder og frem til nutiden

Eksterne henvisninger