Aphelium

I denne artikel vil vi udforske Aphelium i detaljer og behandle dens betydning og indflydelse på forskellige områder af dagligdagen. Aphelium spiller en grundlæggende rolle i dagens samfund, da det påvirker alt fra personlige beslutninger til regeringspolitikker. Gennem teksten vil vi i dybden undersøge dens indflydelse på menneskers liv, samt dens relevans i den professionelle og akademiske verden. Vi vil også analysere dens udvikling over tid og dens indvirkning på teknologisk og kulturel udvikling. Med en omfattende og kritisk tilgang har denne artikel til formål at tilbyde en bred og komplet vision af Aphelium, så læseren mere klart kan forstå dens betydning og omfang i dagens samfund.

Figuren viser et himmellegemes elliptiske bane omkring Solen (gul cirkel). I punktet markeret med rød farve er legemets afstand fra Solen størst, det betegnes banens aphelium. Aphelafstanden er markeret med en tyk blå streg. De øvrige, tynde blå streger, der er afsat med tidsmellemrum på 1/100 af omløbstiden, viser, at afstanden til alle andre tidspunkter end tiden for aphelpassage, er mindre.

Aphelium, også kaldet aphel[1][2], engelsk: aphelion, er det punkt i en komet- eller planetbane, der er fjernest fra Solen (græsk Helios) (modsat perihelium). Udtrykket er en solspecifik udgave af den mere generelle betegnelse apoapsis, som angiver det punkt i et mindre legemes bane omkring et større, hvor der er størst afstand mellem de to.

Apheltid betegner det tidspunkt, hvor himmellegemet er fjernest fra Solen.

I 2019 var Jorden i aphelium den 4. juli kl. 22 GMT og afstanden til Solen var 1,016754 au eller 152,104 millioner km. I 2020 er Jorden i aphelium den 4. juli kl. 12 GMT og afstanden til Solen vil være 1,016694 au eller 152,095 millioner km.[3]

Se også

Henvisninger

  1. ^ Claus Christensen, Carsten Claussen, Bjørn Felsager: Fysikkens spor, Gyldendal, 1990, side 79.
  2. ^ Knud Erik Nielsen, Esper Fogh: Vejen til fysik AB1, Forlaget Hax, 2006, side 30
  3. ^ Jean Meeus: Astronomical tables of the Sun, Moon and planets, Willmann-Bell, Inc., 1995, side 31.